Meslek kodu, kamu sektöründe çalışanların iş tanımlarını belirleyen bir sistemdir. Ancak, meslek kodu sistemi esnek değilse ve çalışanların kariyer gelişimlerine uyum sağlamazsa meslek kodu mağduriyeti oluşur. Bazı çalışanlar, meslek kodlarıyla başladıkları alandan farklı bir alanda çalışmak durumunda kalır. Bu durum, meslek kodu mağduriyeti olarak adlandırılır. Meslek kodu mağduriyeti yaşayan çalışanlar, farklı alanlarda deneyim kazansalar bile, meslek kodlarının değiştirilmesi veya iş yerlerinin değiştirilmesi konusunda engellerle karşılaşır. Bu da, çalışanların yetkinliklerine ve ilgi alanlarına uygun bir şekilde iş yapmalarını zorlaştırır.

Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu! Özgür Özel, Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan taşeron işçilerin sesi oldu!

Meslek kodu mağduriyeti nedir?

Meslek kodu, kamu çalışanlarının görev tanımlarını ve sorumluluklarını belirleyen bir ölçüttür. Bu ölçüt, çalışanların kariyer yollarına ve performans ölçümlerine de katkı sağlar. Fakat, meslek kodu, çalışanların görev alanlarında veya yetkinliklerinde oluşan değişimleri göstermediği için, bazı çalışanlar meslek kodu sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Meslek kodu sorunu, çalışanların ilk atandıkları meslek kodunun, sonradan farklı bir alanda farklı bir iş yapmalarına rağmen değiştirilmemesinden kaynaklanıyor. Bu durum, meslek kodu mağduriyeti yaşayanların iş değişikliği yapmalarına veya görev yerlerini değiştirmelerine izin vermemekle beraber yetkinlikleri ve deneyimleri ile uygun olmayan işlerde çalışmalarına sebep oluyor.

Meslek kodu mağduriyeti nasıl çözülür?

Meslek kodu mağdurları, çalıştıkları kamu kurumlarının ve yetkililerin, meslek kodlarını çalışanların beceri ve deneyimleriyle uyumlu hale getirmek, iş değişikliği ve görev yeri belirlemede daha esnek davranmak ve adalet sağlamak için gerekli adımları atmasını istiyor. Meslek kodu mağduriyeti çeken çalışanlar, bu sayede daha iyi bir çalışma ortamı ve kariyer imkanı elde edebilirler.

Bu yüzden, kamuda çalışanların meslek kodlarının daha kolay bir şekilde güncellenebilmesi ve işlerini en verimli şekilde yapabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Bu düzenlemeler, çalışanların potansiyellerini ve tecrübelerini en iyi şekilde değerlendirmelerine imkan tanıyacak ve meslek kodu mağduriyetini sonlandıracaktır. Bunun için de çeşitli mecralarla yetkililere ulaşmaya çalışan meslek kodu mağdurları sosyal medyada çeşitli etkinlikler düzenleyerek hükümete çağrıda bulunuyor.