Tüm Türkiye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle sarsılmışken Pazartesi akşamı da Hatay'da peş peşe şiddetli depremler meydana geldi. Depremlerin durmak yerine katlanarak artması nedeniyle gözler İstanbul'a çevrildi. Olası “büyük İstanbul depremi” konusuna dair Millî Gazete'ye açıklamalarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, milyonlarca insanı korkutan o ifadeleri kullandı. 

"İstanbul'u uyarıyoruz. Deprem geliyor"

Naci Görür, "Kahramanmaraş depremi çok büyük bir deprem. Çok sayıda insanımızı kaybettik. Kahramanmaraş merkezli depremlere dair önceden uyarıda bulunduk. Benzer uyarıyı 1999'dan beri İstanbul için de yapıyoruz. İstanbul'u uyarıyoruz. Deprem geliyor. Dikkatli olun" ifadelerini kullandı.

"En az Maraş depremi kadar hasar olur"

İstanbul'da olması beklenen depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerden daha fazla hasara yol açmasından korktuğunu söyleyen Görür, bilançonun en az Kahramanmaraş merkezli depremler kadar kötü olacağını vurguladı. Daha sonra Ekonomiye değinerek, "Bir deprem, bir kenti vurduğu zaman o kentin tüm bileşenlerini mahveder. Ekonomi de bunlardan biridir. Marmara, Türkiye'nin en üretken bölgesidir. Türkiye'nin sanayi ağırlığının %60'ı Marmara'dadır. Olası ‘büyük İstanbul depremi'nin ardından ekonomik çark durur. Türkiye'nin can damarı kesilir. Sanayi ve ticaret dünyasından izole oluruz. Ekonominin deprem öncesi duruma döndürülmesi de çok zordur ve 10-15 yıl sürer. Türkiye diz çöker, ekonomik anlamda bağımsızlığını yitirir" dedi.

Türkiye ile Tanzanya arasında 6 anlaşma imzalandı Türkiye ile Tanzanya arasında 6 anlaşma imzalandı

İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen depreme hazırlık hususunda geç kalındığını belirten Naci Görür, "İstanbul'da depreme hazırlık bağlamında bir şeyler yapıldı ama yetmez. İBB, en az 59 binanın depreme karşı dirençli olmadığını söylüyor. Yani bu binalar depremde çökecek. Bu en az 100 bin daire anlamına gelir. Bu da 500 bin kişiye tekabül ediyor. Bu işin şakası yok. Bu iş bu denli ciddi iken bizim kaplumbağa hızıyla hareket etmemiz anlaşılır değil" sözlerini sarf etti.