Ukrayna, Perşembe günü, işgalci Rus birliklerinin 1986 yılında dünyanın en kötü nükleer felaketinin yaşandığı tesisin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Radyasyon seviyeleri Perşembe günü yaklaşık 20 kat arttı , oradaki izleme istasyonları bildirdi. Ancak uzmanlar, başka bir büyük nükleer felaketin son derece olası olmadığını söylüyor.

Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği'nin bildirdiğine göre , artışa, terkedilmiş tesisi çevreleyen 4.000 kilometrekarelik yasaklı bölgede ağır askeri araçların kirlenmiş toprağı karıştırması neden oldu .

En büyük artış, hasarlı reaktörün yakınında kaydedildi. Radyasyon seviyeleri orada sürekli izlenir - bir yerde saat başına alacağınız doz olarak ölçülür.

Reaktörün yakınında, normalde her saat mikrosievert adı verilen yaklaşık üç birimlik bir doz alırsınız. Ancak Perşembe günü, bu 65 microSv/saate sıçradı. Bir transatlantik uçuşta alacağınızdan yaklaşık beş kat daha fazla olduğu bildirildi.

Rusya'nın Çernobil'e saldırısı

Sheffield Üniversitesi'nden nükleer malzeme uzmanı Prof Claire Corkhill, BBC'ye yaptığı açıklamada, ani artışın "oldukça lokalize" olduğunu ve reaktörün etrafındaki bölgeye giren ve çıkan ana yollar boyunca artışlar olduğunu söyledi.

Profesör Corkhill, "Çernobil bölgesinde ve çevresinde artan insan ve araç hareketi, yerdeki radyoaktif tozu harekete geçirecek. Daha fazla hareket olmaması koşuluyla, önümüzdeki birkaç gün içinde tekrar azalmalı." dedi.

Ancak bölgedeki herhangi bir askeri faaliyet endişe verici. Ukraynalı yetkililere göre, Rus birlikleri, başkent Kiev'in yaklaşık 130 km (80 mil) kuzeyindeki tesisi Ukrayna güçleriyle şiddetli bir savaşın ardından ele geçirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Ukraynalı subayların ülkeyi savunmak için savaştığını, "böylece 1986 trajedisinin tekrarlanmayacağını" söyledi.

İsrail, yayınlarını sonlandırma kararı aldığı Al Jazeera'nin ofisini bastı, ekipmanlarına el koydu İsrail, yayınlarını sonlandırma kararı aldığı Al Jazeera'nin ofisini bastı, ekipmanlarına el koydu

Rusya'nın Çernobil'e saldırısını "tüm Avrupa'ya karşı savaş ilanı" olarak nitelendirdi. Rus yetkililer savaş hakkında yorum yapmadı.

Nükleer politika uzmanı Prof James Acton Perşembe günü şunları yazdı : "Çernobil, ıssız büyük bir alanın içinde. Ukrayna'nın diğer reaktörleri de benzer şekilde izole edilmiş değil. Nükleer santraller savaş bölgeleri için tasarlanmamıştır."

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Ukrayna'nın Cuma günü kendisine ülkenin nükleer güç reaktörlerinin "güvenli ve emniyetli" çalışmaya devam ettiğini bildirdiğini belirtti.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.