Okul öncesi öğretmenler, ülkedeki her vatandaşın aileden sonra ilk eğitim aldığı kişiler olduğundan ötürü gelecek neslin oluşumunda büyük önem teşkil ediyor. Hayattaki ilk öğretmenlerinden aldıkları eğitimle geleceklerini basamak basamak oluşturan çocuklar Türkiye'nin geleceği olacak.

Hal böyle olunca okul öncesi öğretmenleri de eğitimde büyük önem teşkil ediyor. Yıllarca atama stresiyle baş başa bırakılan okul öncesi öğretmenleri şimdi de TTK-9 maddesi nedeniyle mesleklerini icra ederken zorlukla karşı karşıya kalıyor.

Okul Öncesi Öğretmenleri, alanları dışında da pedagojik formasyon eğitimi alıp öğretmen olabilen çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin, kendi alanlarında kalmaları için 1,5 yıldır mücadele ediyor. 

Öğretmenler eğitim fakültesinden yetişmektedir fakat formasyon eğitimi alan öğrenciler de öğretmen olarak atanabilmektedir. Bu durumda da mağduriyetin en fazla yaşandığı okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunları TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ediyor.

Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz? Saadet Partisi'nden 'mülakatı kaldırın' çağrısı: Bu vebalden rahatsız değil misiniz?

TTK 9 maddesi nedir?

Madde 9 - Yabancı Dil, Rehber Öğretmenlik, Bilişim Teknolojileri, Görsel Sanatlar/Resim, Müzik, Beden Eğitimi ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi alanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alanlardır. Çizelge doğrultusunda alanlarına atanabilirler.

Çünkü 400 bin sıralama ile sağlık bilimleri fakültesinden mezun olan öğrenciler, 20 bin sıralama ile eğitim fakültesini kazanan öğrencilerin önüne geçip adalet ilkesini ihlal edildiğini, bu adaletsizliğin giderilmesi için mahkemeye başvurduklarını ve mahkeme kararının YÖK tarafından cevaplandırılmadığını belirtip gereğinin bir an önce yerine getirilmesini istediklerini dile getirmektedirler.

Danıştay, 1,5 yıl içerisinde üç kez çocuk gelişimi bölümü ile okul öncesi öğretmenliği bölümünün eşdeğer olmadığına dair rapor istedi; ancak YÖK'ten bu konuya dair bir cevap gelmedi. YÖK, 2018 yılında iki bölümün ayrı olduğunu beyan ettiği halde konu mağduriyet yaşanmasına sebep olmaya devam ediyor.

Okul öncesi öğretmenliği Türkiye genelinde 20-30 bin sıralama ile tercih edilirken, Açık öğretim Fakültesi (AÖF) çocuk gelişimi bölümü için sınav koşulu aranmamaktadır. Bunun yanı sıra, bu iki bölümün hem ön lisans hem de lisans programlarının başarı sıralamaları 200 binden başlayarak 1-2 milyona kadar uzanmaktadır. Bu durum, normal düzenin dışında bir ihlal olarak görülüyor.

Okul öncesi öğretmenleri de bu sistemin düzeltilmesini isterken TTK-9 maddesinin revize edilmesini talep ederek yetkililerden çözüm bekliyor.