Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 8 bin personel alınacak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 8 bin personel alınacak

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde (POMEM) düzenlenen 29. Dönem Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, 9 aylık zorlu eğitimlerini tamamlayan 21 polis eğitim merkezindeki 12 bin 76 öğrencinin mezuniyet sevincini yaşadıklarını söyledi.

Polislik mesleğinin önemini vurgulayan Yerlikaya, "Bazı meslekler vardır, en başta adanmışlık ister. Üniformasında taşıdığı ay yıldız gibi büyük sorumluluğu ve ağırlığı vardır bu mesleklerin. Fedakarlık ister, gayret ister, azim ister. İşte polislik tam da böyle bir meslektir. Suçlunun ve zalimin karşısında dimdik durmanın, her ne pahasına olursa olsun milletini korumanın adıdır polislik. Yüreklerde çarpan vatan aşkının, millet sevdasının tezahürüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle, 'Herkesin polisi kendi vicdanıdır fakat polis, vicdanı olmayanların karşısındadır.'" şeklinde konuştu.

Bakan Yerlikaya, 100. yılını tamamlayan, ikinci asrına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "büyük ve güçlü Türkiye" hedefiyle yürüdükleri ülkenin büyük sınamalar ve zorluklardan geçtiğini, büyük badireler atlattığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türk polisi demek, herhangi bir ülkenin polisi demek değildir. Temsil ettiğiniz değer ve mana, şanla, şerefle inşa ettiğimiz bir tarihle var olmuştur. Dahili ve harici bedhahların emelleri hiçbir zaman son bulmadı. Çok geriye gitmemize gerek yok. 8 yıl önce 'hendek kazarak' huzurumuza, güvenliğimize ve kardeşliğimize kasteden bölücü terör örgütü de 15 Temmuz gecesi alçak bir teşebbüsle milletimize ateş açan, bomba atan FETÖ ihanet şebekesi de amaçlarına ulaşamadı. Milletimizin kardeşliği, beraberliği ve kahraman güvenlik güçlerimizin dirayeti hamdolsun, bütün teşebbüsleri akamete uğrattı."

"Kanunların size verdiği yetkiyi kullanırken sınırları asla aşmayacaksınız"

Bakan Yerlikaya, mezun polislerin milli bilinç ve vazife şuuruyla cennet vatanın dört bir köşesinde görev yapacaklarını vurguladı.

"Eğer sokaklarımızda, caddelerimizde, şehirlerimizde huzur olacaksa bu, sizlerin sayesinde olacak. Milletimiz evinde başını yastığına güvenle koyacaksa bu, sizlerin emeği ve fedakarlığıyla olacak." diyen Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sokaklarımızda, şehirlerimizde her türlü suç ve suçluyla amansız şekilde mücadele edeceksiniz. Teröre, zehir tacirlerine, kaçakçılara, organize suç örgütlerine göz açtırmayacaksınız. Hukuka bağlılıktan asla ayrılmayacaksınız. Kanunların size verdiği yetkiyi kullanırken sınırları asla aşmayacaksınız. Meslek hayatınız boyunca kanundan, hukuktan, ahlaktan, milletimize bağlılıktan ve devletimize sadakatten asla ayrılmayacaksınız. En puslu gecelerde dahi daima sizlere doğru yolu gösterecek olan vicdan pusulanızı takip edeceksiniz. Asla aklınızdan çıkarmayın. Artık sizler, İçişleri Bakanlığı ailesinin birer ferdisiniz. Hepimizin tek bir gayesi var, o da aziz milletimizin huzuru ve güvenliğidir."

Yerlikaya, suç odaklarıyla daha etkin mücadele için emniyet teşkilatının yapısının her geçen gün güçlendiğini, yeni imkanlar ve teknolojilerle kabiliyetini artırdığını belirterek, "İnsanımızın can ve mal güvenliğine tehdit oluşturan her türlü suç ve suç örgütü ile mücadeleyi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve sizlerin üstün gayretleriyle hep birlikte kararlılıkla sürdüreceğiz. Gözlerinin içi gururdan ve mutluluktan parlayan anne ve babalar, vatanına, milletine, bayrağına bağlı böyle evlatlar yetiştirdiğiniz için Allah hepinizden razı olsun." ifadelerini kullandı.

POMEM eğitmenlerine teşekkürlerini ileten Yerlikaya, vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitleri ve tüm kahraman polisleri rahmet ve minnetle anarak gazilere şükranlarını sundu.

Akademik marşın okunmasıyla devam eden programda Bakan Yerlikaya, akademiden başarıyla mezun olup ilk 10'a girenlerle ödül verip fotoğraf çekildi.

Tören, İl Müftüsü Rüstem Can'ın dua okuması ve mezun polislerin yemin edip keplerini fırlatmasıyla sona erdi.

29. dönemlerin mezun olması, 30. dönem polislerin ise eğitimlerine başlamasından sonra sıra 31. dönem POMEM polis alımına geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 10 bin yeni polis alınacağını söyleyerek ilanın kısa sürede geleceğini söyledi. İlanın aralık ayı sonunda gelmesi ve başvuruların 2023 bitmeden başlaması bekleniyor. 

29. dönemlerin mezun olmasının ardından 31. Dönem POMEM başvurularının başlayıp başlamadığı polis adayları tarafından araştırılıyor. Polis olmak isteyen binlerce aday, "POMEM 31. dönem başvuru ne zaman başlayacak? POMEM polis alımı başvuru tarihleri ne zaman ve ne kadar polis alımı yapılacak? POMEM 31. dönem başvuruları ne zaman başlayacak?" sorularının cevabını merak ederken aynı zamanda alımlarda 10 katı kuralının kaldırılmasını talep ediyor. 

POMEM 31. dönem başvuruları ne zaman başlayacak?

30. Dönem POMEM alımları kapsamında, 01-19 Mayıs 2023 tarihleri arasında https://ais.pa.edu.tr/ adresinden başvurular alındı.

Geçtiğimiz haftalarda ise 30. Dönem POMEM mülakat sınavına katılacak adayların sınav yeri ve tarihleri belli oldu. 30. Dönem POMEM polis alım süreci henüz tamamlanmadığı için yeni dönem POMEM duyuru yapılması beklenmiyor.

Başvuruların 30. dönem işlemleri tamamlandıktan sonra olacağı düşünülüyor. 

10 katı kuralı kaldırılacak mı?

2021 yılında değiştirilen POMEM giriş sınavı yönetmeliği ile Polis Akademisi Başkanlığı KPSS Taban puanını geçerli yılki alımın seviyesine göre değiştirebiliyor. Ayrıca değişen bir yönetmelik ile şahsen başvurularda KPPSS değerlendirmesine göre geçerli kontenjan sayısının 10 katı kadar aday mülakata çağırılıyor. Hâlihazırda yetersiz kontenjan nedeniyle mağdur olan POMEM adayları bir de 10 katı kuralı nedeniyle mağduriyet yaşamak istemiyor.

Ancak, polis adayları fiziki olarak uygun olmayan ve ön sağlık elemesinde doğrudan elenecek adayların da başvuru yaparak önlerine geçmesiyle 10 katı kuralı nedeniyle mağdur olduklarını belirterek yetkililere sesleniyor.

Adaylar, zaten ön sağlık aşamasında elenecek olan adayların önlerine geçmesi nediyle listeye giremediklerini belirtiyor. Boyu, kilosu tutmayan; vücudunda dövme olan ya da fiziki olarak gereken şartları yerine getiremeyecek kişilerin POMEM'e başvurması kazanma ihtimali daha yüksek olan adayları mağdur ediyor. 30.dönem POMEM adayları 10 katı kuralın esnetilmesini ya da kaldırılmasını talep ediyor.

POMEM başvuru şartları neler?

a) T.C. vatandaşı olmak,

b) Lisans, önlisans mezunu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

c) KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak, (Lisans mezunları için 2021 veya 2022 yılları içinde yapılan KPSS lisans puanı P3 puan türünden (60,00), önlisans mezunları için 2022 yılı içinde yapılan KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (65,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)

ç) Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için POMEM Giriş yönetmeliğinin 8’inci maddesinin (c) bendinde belirlenen puanın en az % 80’ini almış olmak, (Şehit veya Vazife Malulü eş ve çocuklarından lisans mezunları için 2021 veya 2022 yılları içinde yapılan KPSS lisans puanı P3 puan türünden en az (48,00), önlisans mezunları için 2022 yılı içinde yapılan KPSS önlisans puanı P93 puan türünden (52,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.)Lisans mezunu olan adaylar önlisans üzerinden başvuruda bulunamazlar. Bu şekilde başvuruda bulunan adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

d) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak (01 Ocak 1994 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olmak),

e) Kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm’den kısa boylu olmamak, BMİ (beden kitle endeksi), 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,

f) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

g) Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,

ğ) 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,

2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak