Almanya, Fransa ve İtalya liderlerinin Ukrayna'yı ziyaret etmeleri ve Ukrayna'ya AB üyeliği umudunu sunmalarından bir gün sonra, İngiltere Cuma günü Kiev'de önemli altyapının yeniden inşası konulu müzakerelere ev sahipliği yapacak. doğuda vahşi Rus saldırısı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya'dan Olaf Scholz ve İtalya'dan Mario Draghi'nin Ukrayna'nın başkentini ziyaret etmesi ve yakınlardaki bir kasabanın savaşın başlarında harap olması nedeniyle hava saldırısı sirenleri çaldı

Başkan Volodymyr Zelenskiy ile görüştükten sonra liderler, Ukrayna'ya Avrupa Birliği aday statüsü verilmesi gerektiğinin sinyallerini verdiler; bu, Kiev'i ekonomik bloğa yaklaştıracak sembolik bir jest.

Scholz, Almanya'nın 800 bin Ukraynalı mülteciyi kabul ettiğini ve ihtiyaç duyduğu sürece Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini söyledi.

"Ukrayna Avrupa ailesine aittir" dedi.

İngiltere, İngiliz şirketlerinin Kiev'deki temel altyapının yeniden inşasına nasıl yardımcı olabileceğini görüşmek üzere Cuma günü Ukrayna'dan temsilciler ve iş dünyası liderlerini ağırlayacak

İngiltere, hasarlı ve tahrip olmuş altyapının onarılmasına yardımcı olmak için altyapı, enerji ve ulaşım alanındaki şirketleri ile Ukraynalı kamu ve özel kuruluşlar arasındaki işbirliğini teşvik edecek.

Savaş alanında, Ukraynalı yetkililer, birliklerinin doğudaki Sievierodonetsk kentindeki büyük Rus bombardımanına karşı direndiğini söyledi ve güneyde bir karşı saldırıda yeni ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ancak her iki ana cephedeki savaşların Batı'dan, özellikle de Rusya'nın ateş gücündeki büyük avantajına karşı koymak için topçudan daha fazla yardım almaya bağlı olduğunu söylediler.

Zelenskiy, Avrupalı ​​mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ortakların sağladığı desteği takdir ediyoruz, başta ağır silahlar, modern roket topçuları, füzesavar savunma sistemleri olmak üzere yeni teslimatlar bekliyoruz." dedi.

Macron, Fransa'nın Kiev'e silah sevkiyatını hızlandıracağını söylerken, Brüksel'deki NATO savunma bakanları ABD liderliğindeki askeri ittifakın doğu kanadını güçlendirme planları yaparken Ukrayna için daha fazla silah sözü verdi.

'SAVAŞ DEĞİL AVRUPA YAPIN'

En güçlü üç AB liderinin Ukrayna ziyaretini organize etmek haftalar alırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e fazla hürmetkar olarak tanımlanan pozisyonlara yönelik eleştirileri savuşturdular.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in de katıldığı Irpin'i gezen liderler, işgalin 24 Şubat'ta başlamasından kısa bir süre sonra harap oldu.

Bir duvara "Savaş yapma, Avrupa yap" yazan bir grafiti kaydeden Macron, "Bunu görmek çok duygulandırıcı. Bu doğru mesaj" dedi.

Putin defalarca "özel askeri operasyon" olarak nitelendirdiği şeyin ana nedeninin doğu Ukrayna'daki Rusça konuşanları zulüm ve saldırıdan korumak olduğunu söyledi.

TRT İspanyolca yayın hayatına başladı TRT İspanyolca yayın hayatına başladı

Scholz, Macron ve Draghi, Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmak için pratik adımlar atan ve Kiev'e yardım edecek silahlar bulan Ukrayna'nın güçlü destekçileri olduklarını söylüyorlar.

Ancak Ukrayna, Scholz'u Almanya'nın yavaş silah teslimatı olarak gördüğü ve Moskova ile ekonomik bağlarını koparma konusundaki isteksizliği nedeniyle uzun süredir eleştiriyor ve bu ay Macron'a bir röportajda Rusya'nın "aşağılanmaması" gerektiğini söylediği için öfkeliydi.

İtalya ayrıca, Ukraynalıların topraklarından vazgeçmeleri için baskıya yol açabileceğinden korktukları bir barış planı önerdi. Kiev'deki görüşmelerden sonra Macron, Putin ile hala bir tür iletişim kanalına ihtiyaç olduğunu söyledi.

'HAYALET KÖYLER'

Güneyde Ukrayna, kuvvetlerinin Rusya'nın işgalinin başlarında işgal ettiği Herson eyaletine baskınlar yaptığını söylüyor. Bölgedeki savaş alanı pozisyonlarını doğrulamak için çok az bağımsız raporlama yapıldı.

Zelenskiy'in genelkurmay başkanı Andriy Yermak, Twitter'da, Rus mevzilerinden yaklaşık 3 ila 4 km (yaklaşık 2 mil) uzaktaki bir bölgeyi ziyaret ettiğini ve düzinelerce "hayalet köyün" çatışmalar nedeniyle boşaltıldığını yazdı.

"Yerdeki adamlarımız - ruh hali savaşıyor. Sınırlı kaynaklarla bile düşmanı geri püskürtüyoruz. Bir şey eksik - uzun menzilli silahlar. Her durumda onları güneyden atacağız" diye yazdı. .

Son haftalardaki ana savaş, Ukrayna kuvvetlerinin yüzlerce siville birlikte bir kimya fabrikasında saklandığı doğudaki Sievierodonetsk şehri üzerinde yaşandı.

Sievierodonetsk belediye başkanı Oleksandr Stryuk, "Ruslar şehre daha fazla silah çektiği için her gün daha da zorlaşıyor." dedi.

Bölge valisi Serhiy Gaidai, Perşembe günü nehir kıyısındaki Lysychansk'ta sivillerin barındığı bir binaya düzenlenen hava saldırısında en az dört kişinin öldüğünü ve yedi kişinin yaralandığını söyledi.

Bu arada Hollanda istihbarat servisi, şüpheli savaş suçlarını araştıran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde sahte Brezilya kimliği kullanan bir askeri ajanı yerleştirmeye yönelik ayrıntılı bir Rus planını ortaya çıkardığını söyledi.

Hollanda istihbarat teşkilatı şefi Erik Akerboom, Rusya'nın askeri istihbarat servisinin kısaltmasını kullanarak, "Bu, çok zaman, enerji ve paraya mal olan uzun vadeli, çok yıllı bir GRU operasyonuydu" dedi. Rus hükümetinden veya ICC'den davayla ilgili herhangi bir yorum yapılmadı.

Reuters haber sitesinden çevrilmişitir.