Saçlar, dış görünüşte en dikkat çeken ve en çok dikkat edilmesi gereken bölgelerden biridir. Saç telleri aşırı hassas olduğundan temkinli olunması ve bakımın düzenli olarak yapılması gerekir. Birçok kişi saçlarda oluşan hasarın hep başkalarında olacağını düşünür ve ancak kendi saçlarında aynı sorunları yaşadığında durumun ciddiyetinin farkına varır. Belirli bir noktaya gelindiğinde ise bu sorunlar önlenemez hale gelebilir ve saçlar bakımsız görünebilir. 

“Saçlara özen göstermek” denildiği zaman akıllarda direk “kadın” figürü beliriverir. Bu yazılı olmayan ancak herkes tarafından bilinen kalıplaşmış düşüncedir. Güzelliklerine önem veren kadınlar için bakımlı görünen saçlar, kadınların adeta gizli silahlarıdır. Ancak belli bir süre sonra birçok faktörlerden kaynaklı saçlarda yıpranmalar meydana gelir. Bu kaçınılmaz sona yaklaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalardan biride saç bakım yağlarıdır.

Saç bakım yağları, saçlarınızın daha güçlü, hacimli ve parlak görünmesini sağlar. Aynı zamanda bu doğal bakım yağları ile saç dökülmeleri gibi sorunları büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bakım yağlarına geçmeden önce saç sorunlarına ve saç bakımında en çok yapılan hatalara değinelim. 

Unutmayın! Erken alınan önlem saç problemlerini önler…

Saç Neden Yıpranır?

Saç Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Prozinc

Günlük yaşantımızda kullanılan bakım ürünlerinden tutun çevresel faktörlere kadar saç yıpranmasını etkileyen sebepler vardır. Bu faktörler dışındaysa saçlarınıza kendi ellerinizle yaptığınız bazı hatalardan kaynaklı zarar verdiğinizi söylesek? Farkında olmadan yaptığınız bu hatalardan kaynaklı saçlarınızı yıpratmaya devam edeceksiniz. . Saç yıpranmasını önleyebilmek için yıpranmaya neden olan etkenlerin bilincinde olarak doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Peki, saç yıpranmasına neden olan faktörler nelerdir?

1-Yanlış Tarak Kullanımı ve Tarama Şekli

Yıpranmış, kuru ve cansız saçlara sahipseniz saç tarama rutininizi tamamen değiştirmeniz gerekebilir. Sıkça yapılan hataların saçların dökülmesinde önemli etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı ve hacimli saçlar için alışkanlıklarınızı baştan sona kadar değiştirmeniz gerekiyor.

Saçlarınızı tarama işlemi yapmadan önce seyrek dişli taraklara yönelin. Bu tarz taraklar ile saçlarınızı daha kolay tarayabilir ve dökülmesini engelleyebilirsiniz.

Saç tarama işlemini yaparken kuru saçlara saç spreyi sıkın. Bu sayede saçlarınızı kırmadan daha kolay şekilde tarayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada ıslak saçın taranmaması gerektiğidir. Islakken elastik hale gelen saç tarandığı esnada saçların kırılmasına ve kopmasına neden olur. Son olarak saçlarınızı dipten uca değil de saç uçlarınızdan başlayarak tarayın.

2- Saç Yıkama Sıklığına Dikkat Edin!

Saçların yıpranmasındaki en etkili faktörlerden biri saç yıkama sıklığıdır. Saçları sürekli yıkamak, cansız ve hacimsiz görünmesine neden olur. Eğer saçlarınızın sağlıklı gözükmesini istiyorsanız saç yıkama sıklığına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, saçlar ne sıklıkta yıkanmalıdır?

Normal şartlarda her gün saç yıkamak zararlıdır. Ancak  bu sıklık saç tipine göre değişkenlik gösterir. Yani saçınızı ne kadar süre aralığında yıkamanız gerektiğine saç tipiniz karar verir.

3- Saç Şekillendiricileri

Isı verici şekillendiriciler (Maşa, saç kurutma makinesi ve saç düzleştiricisi vb.), saçları yıpratır ve zamanla daha fazla dökülmesine yol açar.
Günlük hayatta farkına varmadan saça uygulanan zararlı işlemler, saçı yıpratır ve cansız hale getirir. Bu işlemlerden biri yüksek ısıda kullanılan saç şekillendiricileridir. Fön, maşa, düzleştirici gibi yüksek derecedeki ısıtıcılar,  saçın ısıya karşı direncini azaltarak saçta kopma ve kırılmalar meydana getirir. Bu nedenle ısı verici şekillendiriciler mümkün olduğu kadar az kullanılmalı ve saçlar doğal yağlar ve doğal bakım ürünleriyle şekillendirilmeli.

4- Saçı Boyamak

Her kadın farklı görünmek ister. Bu nedenle daha hoş bir görünüme kavuşmak adına boyatılan saçlar, saç üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Düzenli olarak saça uygulanan kimyasal maddeler bu olumsuz etkileri tetikler. Saç boyaları, saçlarda sertleşme, kırılma, diplerde yanma, kopma, aşırı dökülmelere yol açar.

5- Saç Spreyleri, Jöle ve Saç Köpükleri

Saçları şekillendirmek için kullanılan saç bakım ürünleri, saçların yıpranmasını etkileyen nedenlerden biridir. Saça sürüle jöle, dondurucu sprey,  saç köpükleri gibi ürünlerin yanlış kullanılması saç diplerinde kuruluk meydana getirerek yıpranmasına yol açar. Bu tarz ürünlerin doğru kullanılması için, saç diplerine gelmeyecek şekilde sürülmesi gerekir. Gün sonunda mutlaka saçlarınızı ılık suyla yıkayarak saçlarınızı bu tarz ürünlerden arındırmalısınız. Aksi durumda saçlarınız temizlenmezse yıpranarak canlılığını kaybeder. Birçok kadın günlük hayatının ritüellerine bağlı olarak fark etmeden bu hataları yapıyor.Bu hatalardan kaynaklı saçlar yıpranarak canlılığını kaybeder.

İlk bakışta saçlar fark edildiği için estetik bir görüntü vermesi açısından önemlidir. Bu nedenle sağlıklı ve ışıltı saçlara sahip olmak için saç tipinin mutlaka bilinmesi gerekiyor.

Saç Tipleri Nelerdir?

Saç Bakımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler - PlumeMag

Her kadının saç tipi farklıdır ve değişkenlik gösterir. İşe hangi saç tipine sahip olduğunuzu bilerek başlamak saçlarınız adına iyi bir adım olacaktır. Öncelikle saç tipleri iki kategori altında toplanabilir. Bunlardan birincisi saçın yapısıyla alakalı olan kalın telli saçlar veyahut ince telli olan saç tipleridir. Diğer kategori ise saçın yağlı, kuru veya karma saç olup olmamasıyla alakalı bir durumdur. 

İlk aşamada saçın yapısıyla alakalı olan durumdan yani ince ve kalın telli saçların yapısını inceleyeceğiz…

1-İnce Telli Saç Nedir?

Genel olarak baktığımızda ince telli saçlar çoğunlukla ya genetik olarak kişide bulunan ya da zamanla saçın yıpranmasıyla gelişen durumdan kaynaklıdır. Estetik olarak baktığımızda ince telli saçlar volümsüz görünür. Bu nedenle saçın neden hacimsiz göründüğünün nedenlerine inmemiz gerekir.
Eğer zaman içinde incelen veya zayıflayan bir saç yapınız varsa bunun sebebi saç kurutma makinesi, maşa, saç düzleştirici gibi ısıyla şekil veren aletlerin sık kullanımıdır. Bu tip güçlü ısıya sahip olan ürünleri zamanla saçınızın yapısını bozarak dökülmesine yol açar. Çoğu kadında rastlanılan ince saç tipi yapısal olarak ele aldığımızda hassas ve kolay yıpranan saç tipidir.

2- Kalın Saç Tipi Nedir?

Kalın saç tipine sahip olan kadınlarımızın saçları ince telli saçlara nazaran daha güçlüdür. Kolayca yıpranmayan ve dayanıklı olan kalın saçları şekillendirmek her zaman daha kolaydır. Ancak kalın saç tipinde saçlar daha uzun sürede kurur, dökülme ve kepeklenme gibi problemler diğer saç tiplerine göre daha çok yaygın görülür.

Saç Yağlanmasının Nedir?

Saç yağlanması nasıl önlenir? Saçınızın hızlı yağlanmasını önleyecek  ipuçları - Güzellik Haberleri

Her gün saçlarımı yıkamama rağmen saçlarım yağlanıyor diyenlerdenseniz bu durumun birçok sebebi olduğunu bilmelisiniz. Çevresel faktörlerden tutun fizyolojik faktörlere kadar birçok nedeni vardır. Yağlı, kuru, karma ve normal saç tiplerine sahip olan kişilerin saçlarında yağ bezeleri nedeniyle yağlanmalar görülebilir.  
Aşırı sebum üreten vücut saçta dökülme veya vitamin eksikliği gibi sorunların baş göstermesine neden oluyor. Kısacası saçlarınızı her gün yıkamanıza rağmen yağlanmasındaki temel sebep yağ bezlerinin sebum denilen maddenin normalden fazla salgılanmasından kaynaklıdır.

Saç Yağlanmasına Neden Olan Sebepler Nelerdir?

Saçlarda yağlanmaya neden olan bir çok faktör vardır. En önemli sebeplerden biri yanlış ürün kullanımıdır. Saç tipine uygun olmayan şampuan, bakım ürünleri, krem ya da maske gibi kimyasal ürünleri saç diplerine doğru sürüldüğünde yağlanma ortaya çıkabiliyor.

Yanlış beslenme alışkanlıklardan kaynaklı yağlı ve fastfood tüketmek saçta yağlanma oluşmasını arttırır.

Sık sık saçların sıcak suyla yıkanması, saçlarda yağlanma oluşmasında en büyük etkendir.

Depresif ruh hali de saç yağlanmasını tetikleyen etkenler arasındadır.

Islak saçı kurutmak için kullanılan saç kurutma makineleri, saçta sebum oranını artırarak yağ oluşumunu hızlandırır.

Yağlı Saçlar İçin Öneriler

Saç yağlanmalarını önlenmek için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Aşağıda sıralayacağımız maddeleri uygulamaya özen gösterirseniz bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

1-Beslenme alışkanlığınız fasfood gibi ürünlere dayalıysa bu alışkanlıklarınızdan tamamen vazgeçmelisiniz. Sağlıksız yemekler yerine sebze, meyve gibi sağlıklı yiyecekleri tercihleriniz arasında birinci sırada bulundurmalısınız.

2-Saç tipinize göre şampuan tercihinde bulunmalısınız. Bunun dışında kullandığınız saç kremlerini saç diplerine uygulamak yerine uçlarına uygulamak en doğrusudur.

3-Gün içerisinde saçınızı eline götürmemeye özen gösterin. Aksi durumda saçınızın daha çabuk kirlenmesine sağlarsınız bu da çabuk yağlanmasına sebep olur.

4-Duş esnasında saçlarınızı iyi duruladığınızdan emin olmalısınız.

Bu tip hatalara dikkat etmediğiniz takdirde saçlarınızın çabuk yağlanmasına neden olursunuz.Bu da saçları çok daha kuru, cansız ve güçsüz hale getirir.Yağlı saçlara sahipseniz yukarıdaki saydığımızın hatalara dikkat etmeniz saçlarınız için daha sağlıklı olacaktır.

Kuru Saç Tipi Nedir?

Kuru Saç Bakımı Nasıl Yapılmalı? | kuaforumden.com

Kuru saç tipine sahip olan kişilerin saç derisinin yeteri kadar yağ bezesi yani sebum üretemediği için saç beslenemez. Beslenemeyen saçlar ise cansız ve mat bir görüntüye ulaşır. Kuru saçlara özen göstermediğiniz takdirde kırılmaya aşırı hassaslaşır.
Kuru saç tipine sahip olan kişilerin saçına dokunduğunuzda “çalı süpürgesine”dokunuyormuş gibi bir his verir. Bunun sebebi kişinin saç bakımı ve şekillendirme alışkanlıklarından kaynaklamaktadır. Saçların doğal dengesinin kaybolmasındaki etken kişinin saçlara uygun olmayan bakım ürünleri ve yüksek derecedeki saç şekillendiricilerdir. Bu nedenle saçın doğal dengesini bozarak kurumasına yol açar. 

Kuru Saçlar İçin Bakım Tavsiyeleri

?‍? Saçlarınızı çok gerekmedikçe yıkamayın

?‍? Saç tipinize uygun saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin.

?‍? Haftada en az doğal bakım maskelerini saçınıza uygulayın.Bu maskeler saçınıza nem vererek saçınıza parlaklık kazandırır.

?‍? Saç şekillendirici ürünleri sıklıkla kullanmayın.

?‍? Düzenli olarak saç derinize masaj yapın. Bu kan akışını yükselterek sebum salgılamasını artırır.

?‍? Saçlarınızı sıcak suyla yıkamaktan kaçını. Mümkünse soğuk suyla yıkayın bu saçlarınıza parlaklık ve hacim kazandıracaktır.

?‍? Saç spreyleri, köpüklü ürünler, jeller ve saç maskeleri gibi ürünlerde alkol oranı yüksektir. Bu saçlarınızın kurumasına yol açarak çabuk yıpranmasına neden olur. 

?‍? Saçınızı tararken fırçalarının ağzının geniş olmasına dikkat edin. Kuru saç tipindeki saçlar,  esnekliği yeterli düzeyde olmadığı için saçlar ıslakken taranmalıdır. Çünkü ıslak saçlar kuru saçlara göre daha esnektir.

?‍? Saçınıza özen gösterin ve sert davranmayın.

Karma Saç Tipi ve Özellikleri Nedir?

Karma saç tipleri, uçlarının yağlı, diplerinin ise kuru olduğu saç tipine verilen isimdir. Bu tip karma saçlara sahip olan kişiler çok fazla saç sorunu yaşarlar. Yağ bezelerinin fazla çalışmasından kaynaklı saç derisi sağlıksız bir yapıya sahip olur.  Karma saç tipine sahip olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli detaylardan biri saçın dengesini daha fazla bozmamak için, yağlı saç ya da kuru saç gibi tek tip saç türüne göre üretilen ürünlerden uzak durması gerektiğidir.
Karma saç yapısına sahip olan kişilerin kullandığı ürünler de tüm saç tipine uygun ürünler olmalıdır. Sıkıntılı bir saç tipi olan karma saçlar, kökleri aşırı yağlı iken saç uçları bir o kadarda kuru ve kırılmaya meyillidir. Bu tip saça sahip olan kişilerin uzmanlar tarafından belirlediği saç bakım ürünleri kullanması gerekir. 

Karma Saçlar için Bakım Tavsiyeleri

Karma saça sahipseniz, saçınızı her gün yıkamak sizin için en uygun tercihler arasındadır. Yağlanmaya oldukça müsait olan bu saç tipi diğer saç tiplerine nazaran bakımı oldukça zordur.
Diğer saç tipleri gibi karma saçlarda kırılmaya oldukça müsaittir.Bu nedenle saçlarınızı tararken nazik hareketlerle uygulamaya özen göstermelisiniz.
Saçınızı makineyle kuruturken en düşük ayarda kurutun. Bunun yanısıra şampuan tercihi karma saçlara uygun ürünler olmalıdır.
Saçlarınızın kırılmasını önlemek adına saç bakım yağları kullanmalısınız. Bu saçınızın nem oranını yükselterek yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar.

Normal Saç Tipi ve Özellikleri

Saç Bakımı | One Life Bayan Kuaför Beykent

Diğer saç tiplerine göre normal saç tipleri en ideal saç tipidir. Bu saç tipine sahip olan kişiler, sağlıklı saç yapısına sahiptir. Düzenli bakım yaparak saçların kırılmasını kolaylıkla koruyabilirler.  Saç derisi güçlü olmasından kaynaklı bakımı kolaydır ve kişiyi uğraştırmaz.

Normal Saç Tipi için Bakım Önerileri

Canlı ve parlak saçlara sahip olmak için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır;

Normal saç tipine sahip kadınlar, bu tip saça uygun ürünler kullanmalıdırlar. Normal saçlara özel hazırlanan şampuanlar veya bakım ürünleri saçın yağ oranını dengede tutar.

Haftada birkaç kez doğal saç bakım maskeleri uygulamalısınız. Bu uygulama saçınızı canlı tutarak parlaklığını arttırmasına yardımcı olur.

Saçınızı yıkarken şampuandan veyahut saç bakım kremlerinden iyice arındırmalısınız. Aksi takdirde saçınızın çabuk yağlanmasına neden olur.

İşin teorik kısmını anlattık şimdiyse hangi saç tipine sahip olduğunuzu nasıl anlamanız gerektiğiyle alakalı püf noktaları yazacağız. Hangi saç tipine sahip olduğunuzu bilmek işinizi daha da kolaylaştıracaktır…

Hangi Saç Tipine Sahipsiniz?

Türkiye'nin En İyi Saç Ekim Merkezi Soruları Yanıtlıyor – KadinOnline

Saç tipinizi öğrenmek için bir uzmana gitmenize gerek yok. Evinizde oturarak da kendi saç tipinizi rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken basit işlemler vardır. İlk olarak saçınızı yıkayın. Temiz saça göre hangi saç tipine sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz. Daha sonra saçınızı yıkadıktan sonraki gün, bir peçeteyi alarak saçınıza baskı yapın. Sonuç sizi şaşırtacağına emin olabilirsiniz. Hangi saç tipine sahip olduğunuzu bahsedeceğimiz maddelerle anlayabilirsiniz.

1- Eğer peçetenin üzerinde yağ kalıntıları bulunuyorsa normal saç tipine sahipsiniz demektir.

2- Peçete saçınıza baskı uygulamanıza rağmen kuru kaldıysa, kuru saç sahipsinizdir.

3- Hem peçeteye yağ bulaşıp hem de saç telleriniz birbirine yapışık bir şekildeyse saç tipinizin yağlı olduğu anlamına gelir.

4- Son olarak peçetede yağ bulunuyor ancak saç uçlarınız kuru yapıdaysa karma saç tipine sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.

Hangi saç tipine sahip olduğunuzu bu uygulamayı yaptıktan sonra öğrendiyseniz bir sonraki aşamaya geçebiliriz. Biraz da saçlarda oluşan kepeklenme problemlerinin detayına inelim. Saçlarda kepeklenme oluşması hem estetik açıdan hem de sağlık açısından bakıldığında kötü bir görüntüdür. Hemen hemen her kadının bazı dönemlerde kepeklenme problemi yaşadığına eminim. Kadınların güzelliklerine gölge düşüren saç kepeklenmesinin nedenlerini her kadın bilmedir ki, kepeğin oluşmaması açısından tedbir alınabilsin…

Saç Tipleri Nasıl Oluşur?

Saçlarda bulunan yağ bezeleri saç tipinin oluşmasındaki en önemli etkendir.Bu yağ bezeleri saçı besler.Yağ bezelerinin ürettiği sebum saç tipinin etkilemesinde önemli rol oynar.Sebum miktarı normalden salgı ürettiğinde veya tam tersi durumda karma, yağlı, normal gibi saç tipleri oluşmasını sağlar.Bu durum genel olarak genetik olsa da ilerleyen zamanlarda da yağ bezesi değişiklik gösterebilir.Sebum zaman içerisinde değişiklik göstermesi beslenme şekli, duygusal durumlar, kan dolaşımı, yaşlanma, ilaç kullanımı, hormonsal değişiklikler ve temizlik gibi sebeplere dayanır.
Sağlıklı saçlara sahip olmanız demek sağlıklı saç derisine sahipsiniz demektir. Eğer sağlıklı bir saç tipine sahip değilseniz ışıltılı ve canlı saçlara kavuşamazsınız. Bunun için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.

Sağlıklı Saç ve Saç Derisi İçin Yapılması Gerekenler?

Sağlıklı bir saça sahip olmak için ilk olarak saç derinizin sağlığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için saç tipine uygun bakımlar ve saç temizliğine özen gösterilmesi önemlidir. Fark etmeden saçlarınızın yıpranmasına neden olmamak için saç tipinize en uygun bakım ürünleri tercih edip bu doğrultuda saç temizliğine özen göstermelisiniz. Örneğin kuru bir saça sahip olan kişi her gün saçını yıkadığında saç derisi gerekli yağın atılmasına ve kurumasına neden olur. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak adına saç tipinize en uygun yöntemleri saçınıza uygulamalısınız.
BONUS; Sağlıklı saçlar için bol bol su tüketmek oldukça önemlidir. Saçlarınızın volümlü görünmesini istiyorsanız gün içerisinde su tüketmek yağ dokusunu eşitleyereksaçlarınızın sağlığı üzerinde etkisi vardır.

Saçta Kepeklenme Neden Oluşur?

Saç kepeklenmesi basite alınmaması gereken bir durumdur. Estetik açıdan kötü durduğu gibi kişinin özgüvenini düşürmesine de neden olan sorunlardan biridir. Yukarıda da söylediğim gibi kadınların güzelliklerine gölge düşüren saç kepeklenmeleri bakımsız ve saçların kirli görünmesine neden olur. İlk olarak saç kepeğine neden olan faktörleri anlamak için kepeğin ne anlama geldiğini bilmek gerekir.

Kepek Nedir?

Saçta kabuklu kepek neden olur, bitkisel ve evde doğal çözüm yöntemleri ile  nasıl geçer? Saçtaki kepek nasıl temizlenir? - Sağlık Haberleri

Kepek, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde ya da saçın üzerinde görünmesine neden olan, yaygın bir cilt sorunudur. Herkeste görülebilen bu hastalık, saç derisinin en üst tabakasının devamlı soyulması halinde yüzeye çıkma durumdur. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre her iki kişiden birinde saç kepeği görülür. Bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte ciltte ciddi bir sorun teşkil etmez. Sadece kişide estetik açıdan sorun yaratabilecek bir durumdur.
Kepeğin çıkmasından birçok cilt hastalıkları rol oynayabilir. Kepeğin tedavisini yapmak için öncelikle altta yatan rahatsızlıkları öğrenmek gerekir. Saçlarda neden kepek oluşur? İşte, kepek oluşumuna neden olabilecek rahatsızlıklar…

1-Seboreik Dermatit(Egzama)

Saç derisinin olduğundan fazla yağlanmasından kaynaklı oluşan bir cilt hastalığıdır. Halk dilinde “egzama” olarak bilinir ve vücudun belirli bölgelerinde kaşıntı ve kızarıklık olarak kendini gösterir. Seboreik dermatit hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel faktörler önemli ölçüde rol oynar. 

2- Tinea ‌Capitis (Saç Kıran) 

Halk dilinde “saç kıran” olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Hızlı saç dökülmesi veya kıl kaybı olarak adlandırılır. Hemen hemen her yaş skalasında görülebilecek bir hastalık türüdür. Kıl köklerinde oluşan gözeneklerin yetersiz hale gelmesiyle kılların dökülmesiyle, dökülen yerlerde boşluklar oluşur. 
Bu tip rahatsızlıklar saçlarda kepeklenme oluşmasına mahiyet verebilir. Kepeklenme problem can sıkıcı olsa da çözümü oldukça basittir. Saç derisindeki sebum dengesini sağlayan, kepeği kalıcı olarak yok etmek için yoğun ve mikro soyucu etkisi olan şampuanları kullanmalısın. Ayrıca paraben içermeyen doğru şampuan kullanmak kepeğe karşı etkili çözümdür.

3- Saçlarınızı Soğuktan Uzak Tutun 

Soğuk havalar, saç diplerinin kurumaya ve dökülmeye başlamasına neden olur. Bu nedenle soğuk havalarda saç derilerinizin ısısını yüksek tutmalı, şapka ya da bere gibi aksesuarlar kullanmalısınız. 

4- B Vitamini ve Çinko İçeren Besinler Tüketin

Vitamin ve mineral açısından zengin olan besinler, saçta oluşan kepeğin büyük ölçüde engellenmesini sağlar. 
Saçların neden yıpranmasına sebep olan yoları öğrendiysek biraz daha detayına inebiliriz. Saç dökülmesine neden olan birçok faktör söz konusudur. İşte, canlı ve hacimli saça sahip olmak için saçların dökülmesi tetikleyen nedenler…

Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesi nasıl engellenir? - Sağlık son  dakika haberler

Saç dökülmesi “hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına” bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir saç günde ortalama maksimum 100 -150 adet saç dökülmesi normaldir. Sağlıklı bir insanda yılda 3 kez saç dökülür ve saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilir.
Bunun dışında saç dökülmesinin tetikleyen sebepler 3-4 ay sonrasında başlar ve bu nedenler tedavi altına aldıktan sonra 6-12 ay sonrasında normale dönmektedir.

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Tüm canlılarda olduğu gibi saç tellerinde belli bir ömrü vardır. Her saç teli ortalama 4-6 yıl arası yaşar ve sonrasında dökülür. Saçların dökülmesi son derece olağandır ve günde 100-150 tel saç dökülme normal olarak gösterilir. Eğer bu sayıdan fazla saçlarınız dökülüyorsa sorun var demektir. Elinizi her saçınıza attığınızda 3-5 tel saç elinizde kalıyorsa ya da banyo yaparken dökülen saç miktarı artmışsa bu durum göz ardı edilmemesi gerekir. Saç dökülmeleri birçok farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Peki, bu sebepler nelerdir?

1- Düzensiz ve Yanlış Beslenme

Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri düzensiz ve yanlış beslenmedir. Düzensiz ve yanlış beslenme, saçların beslenmesini ve canlanmasını engellediği için dökülmelere neden olur. 

Ankara'nın renkli misafirleri: Flamingolar Ankara'nın renkli misafirleri: Flamingolar

2- Hormon Dengesizliği 

Hormon dengesizliği de saç dökülmelerine etki eden faktörlerdendir. Kişilerin hormonal bozukluklar yaşadığını anlayabilmek için adet düzensizliği, aşırı tüylenme ve akne gibi sorunların olup olmadığına bakılabilir. 

3- Vitamin ve Mineral Eksikliği

Saçlar gerekli vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmadığında dökülme gibi belirtiler gösterebilir. Bu nedenle gerekli vitamin ve mineral eksikliğinin karşılanması gerekiyor. 

4- Kozmetik Etkenler

Daha güzel gözükmek için kullandığınız birçok kozmetik ürün saç dökülmelerine neden oluyor. Ayrıca bu kozmetik ürünlerinin ardından ısı verici saç şekillendiricileri ile saçlarınızı iyice yıprattığınızda saçlar daha hızlı dökülmeye başlar. 

5- Stres

Stres, birçok sağlık problemlerine yol açtığı gibi saç dökülmelerine de neden olur. Stres ne kadar uzun sürerse saçlar o kadar güçsüzleşir ve yıpranır. 

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Saç dökülmelerini ilk başladığı zaman önlemek ve ilerlemesini engellemek gerekir. Yoksa saç dökülmelerine neden olan etkenler daha çok ilerler ve saç dökülmelerinin yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Saç dökülmesini önlemek için ilaç tedavisi kullanılacaksa bunu mutlaka bir uzman kontrolünde yapmalısınız. Fakat ben size kimyasal yollarla değil doğal yollarla saç dökülmesini engelleme yollarını anlatacağım. 

1- Kristal Kaya Tuzu 

Tuz mağaralarından temin edilen doğal kristal kaya tuzu, içeriğinde bulunan 84 farklı mineralle saçlarınızdaki vitamin ve mineral eksikliğini gidererek beslenmesini ve canlı kalmasını sağlar. Kristal kaya tuzunu yemeklerinizde tüketerek saç dökülmelerinin önüne geçebilirsiniz. 

2- Sağlıklı ve Dengeli Beslenme 

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen insanlar sık sık saç sorunlarıyla karşı karşıya gelebiliyor. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, canlı olan saçların gereksinimini karşılayamaz ve güçsüzleşip dökülmeye başlamasına neden olur. Bu nedenle fazla karbonhidrat tüketilmemeli ve sağlıklı besinler düzenli öğünler şeklinde tüketilmeli. 

3- Isı Verici Şekillendiricilere Ara Verin

Isı verici şekillendiriciler (Maşa, saç kurutma makinesi ve saç düzleştiricisi vb.), saçları yıpratır ve zamanla daha fazla dökülmesine yol açar. Bu nedenle ısı verici şekillendiriciler mümkün olduğu kadar az kullanılmalı ve saçlar doğal yağlar ve doğal bakım ürünleriyle şekillendirilmeli. 

4- Saçlarınızı Düzenli Yıkayın

 Saçları sık sık ya da çok uzun aralıklarla yıkamak, saçların yıpranmasına ve güçsüzleşmesine neden olur. Bu da saçların zamanla daha sık dökülmesine yol açar. Bu nedenle saçlarınızı düzenli aralıklarla yıkamalısınız. 

5- Sigarayı Bırakın 

Sigara, birçok sağlık sorunlarına yol açtığı gibi saç dökülmelerine neden olan en büyük faktörlerdendir. Özellikle de erkeklerde sigara kullanımı, kellikle çok fazla bağdaştırılan bir sorundur. Sigarayı bırakırsanız saç dökülmelerini engelleyebilmeniz mümkün olur. 
Yukarıda saydığımız etkenler ve daha fazlası saç dökülmesine neden olabilir. Doğru teşhis koymak ve çözüm bulmak için mutlaka doktorunuza başvurun.

Hızlı Saç Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Farklı saç tiplerine göre bakım ve güçlendirme önerileri | Güzellik

Yukarıda saç dökülmesinin nedenleri ve çözümlerini anlattıktan sonra her ortamda dikkat çekici ve sağlıklı saçlara sahip olmak için neler yapılmalıdır, hızlı saç uzatma yöntemleri nelerdir? Bu konular hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Saçların hızlı uzayabilmesi için öncelikle saçların yıpranmasına ve dökülmesine neden olan etkenlerin farkında olup bu etkenlerin önüne geçilmesi gerekir. Saçları yıpratan ve dökülmesine neden olan etkenlerden yazımızın başlarında bahsettik. Şimdi ise saçların hızlı uzaması için hangi yollar izlenmeli bundan bahsedelim. 

1- Şampuanını Değiştir

Normalde kullandığın şampuanları değiştirme vakti geldi. Saçlarının hızlı uzamasını istiyorsan önceden kullandığın şampuan yerine saçları daha yoğun besleyen şampuanları tercih etmelisin. Bu şekilde saçların daha hızlı uzar. 

2- Soğuk Duş Al 

Soğuk su, saç diplerindeki kan akışını hızlandırır ve saçların daha hızlı uzamasını sağlar. Bu nedenle duş aldıktan sonra saç diplerine biraz soğuk su uygulayarak daha hızlı uzamasını sağlayabilirsiniz. 

3- Saç Diplerine Masaj Yap 

Bu detayı herkes önemsemez fakat saç diplerine masaj yapmak, saçların daha hızlı uzamasında etkili olur. Saç diplerine masaj uygulaması yapmak, saç diplerinde kan dolaşımını uyararak daha hızlı uzamaya başlamasını sağlar. 

4- Saçlarınızı Düzenli Tarayın 

Saçları düzenli taramak, saç diplerindeki kan dolaşımını hızlandırmaya etki eder ve saçların daha hızlı uzamasını sağlar. Fakat saçları tararken koparmamaya ve yıpratmamaya dikkat edin. Saçların kırılması ve yıpranması gibi sorunları engellemek için geniş uçlu tarakları kullanabilirsiniz. 

5- Saçlarınızı Yıkarken Dikkatli Olun 

Saçların sert bir şekilde yıkanması, saçları yıpratır ve daha hızlı dökülmeye başlamasına neden olur. Bu nedenle saçlarınızı yıkarken diplerine parmak uçlarınızla masaj yapar şekilde yıkamalısınız. 
Saçlarınızın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayacak yöntemlerden bahsettik. Peki, saçlarınızı daha hacimli ve canlı göstermek için hangi bakım yağlarını kullanmalısınız?

En Etkili Saç Bakım Yağları 

Saç bakımında etkili 7 bitkisel yağ | Güzellik

Saçlar, en az cildiniz kadar hassastır ve bakım yaparken çok dikkat etmeniz gerekir. Saç bakımında kullanılan içeriğinde kimyasal maddelerin bulunduğu ürünler saç diplerinizin zarar görmesine ve daha sonra saçların yıpranıp dökülmesine yol açar. Bu nedenle saç bakımı yaparken doğal bakım ürünleri ve doğal bakım yağları kullanmanız çok önemlidir. Peki, saç bakımı yaparken kullanabileceğiniz en etkili doğal bakım yağları nelerdir?

1- Zeytinyağının Saça Faydaları Nelerdir?

Saçlarını doğal bir şekilde beslemek ve canlı tutmak isteyenlerin mutlaka denemesi gereken bakım yağlarından biri zeytinyağıdır.  Zeytinyağı ile uygulayacağınız bir masaj bile tüm saç köklerinin yeniden hacim kazanmasını sağlayabilir.

2- Hindistan Cevizi Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı, tıp dünyası ne kadar gelişirse gelişsin alternatif tıp alanında ismini unutturmayacak olan bir yöntemdir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan hindistan cevizi yağı, ısı verici şekillendiricilerin ve çeşitli etkenlerin saça verdiği zararı kökten çözmeye yarayan etkili bir yağdır. Saçları onararak yeniden eski sağlığına kavuşmasını sağlayan hindistan cevizi yağı, aynı zamanda saçlarınızın kırılmasını da önleyecektir. 

3- Jojoba Yağının Saça Faydaları 

Jojoba yağının saça faydalarını herkes bilmez fakat bilenlerin de vazgeçemediği bir saç bakım yöntemidir. Jojoba yağı, saç yıpranmalarını ve dökülmelerini engellediği gibi aynı zamanda da saçların hızlı uzamasına da etki eden bir yağdır. Saç bakımı için bir doğal yağ tercih etmek istiyorsanız ilk önerilerimiz arasında jojoba yağı bulunuyor. 

4- Badem Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Badem yağı, saç bakımındaki en etkili bakım yağlarındandır. Saçların nem dengesini korur ve yıpranmaları büyük ölçüde azaltır. Aynı zamanda saç köklerindeki tahriş, alerjik ve kuruma gibi sorunları da önleyerek saçlarınızın daha canlı ve sağlam olmasını sağlar.

5- Argan Yağının Saça Faydaları 

Saçlarınız kuru ve hacimsiz mi görünüyor? O halde argan yağını mutlaka denemelisiniz. Argan yağı, saç diplerinin ve saç köklerinin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Bu sayede saçlarınız daha hacimli ve canlı gözükür. 

6- Limon Kabuğu Yağının Saça Faydaları

Limon kabuğu yağı, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Saç bakımı denince ilk akla gelen limon kabuğu yağı, saçlarınızın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar ve aynı zamanda da saçların daha hacimli ve canlı görünmesini sağlar. 

7- Sarımsak Yağının Saça Faydaları 

Sarımsak yağının kokusu biraz ağır olabilir fakat daha sağlıklı saçlara kavuşmak istiyorsanız sarımsak yağını mutlaka saç bakımında kullanmalısınız. Sarımsak yağı, zayıflayan saç köklerini yeniden güçlendirir ve saç dökülmelerine engel olur. 

8- Çam Yağının Saça Faydaları 

Doğal saç bakım ürünleri arasında en etkili olan yağlardan biri de çam yağıdır. Çam yağı, özellikle de sık yağlanan saçlar için en ideal bakım yağıdır. Sürekli yağlanmanın önüne geçiyor olmasının yanı sıra deri hücrelerini de besleyerek daha güçlü saçlara sahip olmanızı sağlar. 

9- Argan Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Saçlarınız eskisi gibi canlı ve hacimli durmuyor mu? O halde argan yağını mutlaka denemelisiniz. Çünkü argan yağı, saç diplerini besler ve saçlarınızın daha güçlü görünmesini sağlar. 

10- Ardıç Yağının Saça Faydaları

Dökülme karşıtı olan ardıç yağı, saç derisinde oluşan tahrişi önler ve deriyi besleyerek daha canlı saçlara sahip olmanızı sağlar. Saç şekillendirici ürünlerin saçınıza verdiği hasarı büyük ölçüde azaltarak olası yıpranmalara karşı saçlarınızı daha güçlü bir hale getirir. 

Editör: Sevcan Girgin