Uzm. Dr. Ulusoy, KKKA’nın keneler tarafından taşınan ölümcül bir virüs olduğunu belirtti. Hastalığın, baş ağrısı, kusma, ishal, kas ağrısı gibi belirtilerle başladığını, ağır vakalarda ise kanamalara yol açtığını söyledi. Kenelerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarında aktif olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Hastalığın bulaşması, kenelerin tutunması veya dokunulmasıyla gerçekleşiyor. Ayrıca hayvanların ya da hasta kişilerin kan, doku ve vücut sıvılarına korunmasız temas da bulaşmaya neden oluyor” dedi. Kuluçka süresinin kene tutunduktan sonra 1-3 gün arasında değiştiğini, en fazla 9 gün sürdüğünü ifade etti.
KKKA’dan Korunmak İçin Alınması Gereken Tedbirler
Uzm. Dr. Ulusoy, tarla, bağ, bahçe ve piknik gibi alanlara gidildiğinde uzun kollu ve uzun paçalı, mümkünse açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Pantolon paçalarının çorapların içine konulması ve kene riski olan bölgelerden dönüşte vücut ile çocukların kulak arkası, kasık ve diz arkası gibi bölgelerinin dikkatlice kontrol edilmesi uyarısında bulundu.
Kene ısırırsa Ne Yapılmalı?
“Kene tutunmuşsa, çıplak elle dokunmadan uygun malzemeyle (bez, naylon poşet, eldiven) vücuda en yakın yerinden çıkarılmalı. Çıkartılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” diyen Ulusoy, kene tutunan kişilerin 10 gün boyunca ateş, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, ishal gibi belirtiler açısından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulması önemine dikkat çekti. “Kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma riski o kadar azalır” dedi.
Kaynak: İHA