Pek çok kişi zamanla biyolojik saatine alışarak alarm kurmadan uyanabildiğini ifade ediyor. Ancak uzmanlara göre sabahları gereğinden erken ve yorgun uyanmak, alışkanlık değil bir hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle kalp ritmi, enerji seviyesi ve metabolizma üzerinde doğrudan etkili olan tiroid hormonlarının fazla çalışması bu durumu tetikliyor.
Hipertiroidi ve Sabah Erken Uyanma Arasındaki Bağlantı nedir?
Endokrinoloji uzmanları, tiroid bezinin fazla hormon üretmesinin – yani hipertiroidi durumunun – kortizol seviyelerini yükselttiğini, bunun da sabahları gereğinden erken bir uyanma eğilimine yol açtığını belirtiyor. Uyku düzeni bozuluyor, kişi uykusunu almış gibi hissetmiyor ve gün boyu yorgunluk hissediyor.
Uzmanlara göre, özellikle 20-40 yaş arası kadınlar bu duruma daha yatkın. Hipertiroidinin en yaygın nedenlerinden biri olan Graves hastalığı, kadınlarda erkeklere göre 5 ila 10 kat daha sık görülüyor. Sigara kullanımı da bu riski ciddi ölçüde artırıyor.
Hipertiroidinin Diğer Belirtileri Neler?
Sabahları alarm kurmadan uyanıyorsanız ve aşağıdaki belirtileri de yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor:
- Sürekli huzursuzluk ve anksiyete
- Kalp çarpıntısı
- Aşırı terleme ve sıcak basması
- Ruh halinde ani değişiklikler
- Aşırı hareketlilik ve kas güçsüzlüğü
- Artan susuzluk ve sık idrara çıkma
- Ciltte kaşıntı
- Sindirim sisteminde hızlanma
Tedavi edilmeyen hipertiroidi, uzun vadede kalp sağlığını tehdit eden ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Uyku düzeninizde beklenmedik bir değişim yaşıyor, sabahları normalden daha erken ve yorgun kalkıyorsanız, bu durumu hafife almayın. Basit bir kan testiyle tiroid hormon seviyeleriniz kontrol edilebilir ve erken teşhis sayesinde olası riskler önlenebilir.