EYT yasasında kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı olanlar düzenlemenin kendilerini de kapsamasını talep ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bunlar bir çalışan değil, öğrencidirler” diyerek kapıları defalarca kapatmıştı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28 Aralık günü yaptığı açıklamada çıraklık ve stajyerlerin durumuyla ilgili olumlu açıklama yapmadı. Şu an için staj sigortası EYT kapsamında sayılmayacak.

SGK belgesinde “ilk işe giriş tarihi” var

Staj ve çıraklık mağdurları, Meslek liselerinde ya da çıraklık okullarında iş hayatına başlarken Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi yer alıyordu. 

Bu nedenle çırak ve stajyeler SGK kayıtlı oldukları tarihte çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

Sosyal medyada bir kullanıcı sigorta sicil kaydı belgesi paylaşarak şu yorumu yaptı: “İlk işe giriş tarihi ne demek? Avukatların ve Doktorların staj borçlanma hakkı var, doğum borçlanma hakkı var, askerlik borçlanma hakkı var, yurt dışı borçlanma hakkı var ama çocuk yaşta ucuz işçi olarak çalıştırılan stajer ve çırak işçilerin hakkı yok.”