Birleşmiş Milletler  pazartesi günü yaptığı açıklamada, kuraklığın kötüleşmesi ve küresel gıda fiyatlarının rekor seviyelere yaklaşması nedeniyle Somali'de yaklaşık çeyrek milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Afrika Boynuzu ülkesinde art arda dördüncü yağmur mevsiminin başarısız olduğunu ve meteorologların, dünyanın iklimi daha düzensiz hale geldikçe bu yıl ortalamanın altında bir yağışlı mevsim daha olacağı konusunda uyardıklarını söyledi.

Dünya Gıda Programı (WFP), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), çocuk ajansı UNICEF ve Office'ten yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 213.000 Somalili açlık tehlikesiyle karşı karşıya; bu, Nisan ayında beklenen seviyelerin yaklaşık üç katı artış gösteriyor. İnsani İşler Koordinasyonu (OCHA) için.

Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem! Artçı sarsıntılar sürüyor Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem! Artçı sarsıntılar sürüyor

Yaklaşık 7,1 milyon Somalilinin veya nüfusun neredeyse yarısının akut düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu, yani ihtiyaç duydukları minimum kaloriyi zar zor alabileceklerini ve hayatta kalmak için varlıklarını satmak zorunda kalabileceklerini söylediler.

WFP'nin Somali'deki ülke direktörü El-Khidir Daloum, "En savunmasız kişilerin yaşamları yetersiz beslenme ve açlıktan zaten risk altında, bir kıtlık ilanının harekete geçmesini bekleyemeyiz." dedi.

Ajanslar, 2021 ortalarından bu yana kuraklık nedeniyle Somali'de yaklaşık 3 milyon hayvanın öldüğünü söyledi.

Ajanslar, BM'nin 2022 İnsani Müdahale Planı'nın bugüne kadar yalnızca %18'inin finanse edildiğini ve gıda güvensizliği dünyaya yayılırken Somali'nin finansman için diğer küresel acil durum noktaları ile rekabet ettiğini de ekledi.

Reuters haber sitesinden çevrilmiştir.