Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu Yunanistan basını grevde! Ülkede haber akışı durdu

Staj Sigortası Mağdurları EYT'de konusunda kapsama alınması için seslerini duyurmaya çalışıyor.Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Derneği Başkanı Ferhat Sağlam, İstanbul'da binlerce mağdurla birlikte meydana inmeye hazırlanıyor. Staj Mağdurları da seslerini duyurmak için İstanbul'da meydana iniyor. 15 Ocak 2023 Pazar günü Kadıköy'de toplanacak binlerce Staj Mağduru konu ile ilgili basın açıklaması yapmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulması beklenirken, yapılacak düzenlemeden yararlanmak isteyen Staj Mağdurları artık güzel haber bekliyor.
Staj mağdurlarının emeklilik sistemine dahil olunması gerektiğini belirten Ferhat Salman,şu ifadeleri kullanmıştı: “Kayıtlı olan Türkiye geneli 1,5 milyon staj mağdurumuz var. Kayıtsız olanlar da var aynı dönemde. Bununla birlikte 2,9 milyon kişi gibi bir rakamlara çıkıyoruz. Ama 8 Eylül 1999 öncesi EYT düzenlemesi Meclis’e geldiğinde 242 bin arkadaşımız da bu kapsamda yararlanması gerekiyor. Yurtdışında staj borçlanması geçerli. Kadın arkadaşlarımızın doğum borçlanması, askerlerin borçlanması gibi; ayrıca avukatlara da böyle bir borçlanma hakkı var. Bizler, başlangıç numaralarımızın eksik yatan primlerin tamamlanması gerekirse de devlete kaynak yaratılması…”
Kanunen imza yetkisi olmayan oy dahi kullanamayan bu çocuklardan 15-16 yaşlarında kısa süreli-uzun süreli sigorta ayrımı yapmasını beklemenin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Salman, “Yaşıtları top oynarken, iş yerlerinde üreten aktif olarak çalışan bu insanlar büyük mağduriyete uğramaktadır. Bunun yanında, böyle bir düzenleme yapılması kanun yapıcının çırak ve stajyerlere bakış açısını ve tutumunu ortaya koyacağından toplumun genelini ilgilendirir.
1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır,18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için Ankara’dan sonra İstanbul’da da binlerce kişi ile birlikte basın açıklaması yapacağız. Haklıyız, kazanacağız. Staj, EYT yasa tasarısı ile birlikte TBMM gündemine gelmeli ve mağduriyet çözülmeli.”