Kocaeli Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Platformu Başkanı Muhammet Alperen Oruç, Kocaeli Barış Gazetisi'ne verdiği röportajda staj mağduriyetine dair açıklamalarda bulundu.

Uğur Ulusoy'un sorularını cevaplayan Oruç, Staj mağdurları olarak ne istiyorsunuz? sorusuna şu şekilde cevap verdi:

''Staj mağdurlarının istediği şey çok basit ve açık. Staj sigortasına başladığımız tarih SSK giriş başlangıcı sayılmasını, yani borçlanmayı da ben şahsi manada kabul etmiyorum ama içimizde kabul eden arkadaşlarımız olduğu için söylüyorum. Geriye dönük borçlanma hakkı istiyoruz. Aslında bu bir devleti idare edenlerin bir kusurudur.

Şimdi ben endüstri meslek lisesine istemeden gittim. Mimar Sinan Lisesi'nde okuyordum. Ailem beni işte bir mesleğin olsun, bir fabrikaya girersin diye aldılar düz liseden götürdüler endüstri meslek lisesine verdiler. Benim zamanımda sınavla giriliyordu Endüstri meslek lisesine. Ben de sınavı kazanmayayım diye beş dakikada sınavdan çıktım. Tuta tuta Kocaeli Endüstri Meslek Torna Tesviye tuttu.

Taşeron işçiler için kadro talebiyle basın açıklaması! Taşeron işçiler için kadro talebiyle basın açıklaması!

İstemeden ailemin yönlendirmesi sonucu böyle bir yola girdim. Ve Endüstri meslek lisesi son sınıfta Baysal Trafo’da staj yaptık. Staja başladığımızda bize bir SSK kartı verdiler. Çoğu arkadaşımızın o kartı duruyor. Şimdi bizim istediğimiz o başlangıç tarihini asil kabul etmeleri. Meğerse asil değilmiş. Biz bunu bilemeyiz ki. Şimdi 16 yaşında oy kullanma yetisi olmayan bir bireysiniz. Kısa vadeli çalışma kolu, uzun vadeli çalışma kolu diye bir şey bilme ihtimaliniz yok. Sizin bu hakkınızı koruması gereken devlet bürokrasi, SGK… Yani o dönemki hükümet benim hakkımı korumak zorunda. Bana 16 yaşındayken bir staj sigortasında sağlıkla alakalı bir sigorta yapmasına gerek yok. Zaten ben babamın sigortasından faydalanıyorum. Başıma bir şey gelse ben zaten SSK'dan faydalanabilen bir insanım. Devletin orada yapması gereken ben iş elbisesini giyip fabrikada çalıştıysam ve karşılığında aylık bir maaş aldıysam, SSK numaram verildiyse başlangıç sayılmalı.

Şimdi diyorlar ki hayır bu SSK asıl değil ve bu kandırmaca… Biz AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret ettik sosyal politikalardan sorumlu il başkan yardımcısı Zeki Bey'le görüştük. E-Devlet'imde iki tane SSK girişi var. Biri 1998, diğeri 2003 tarihi. Dedim ki ben bu 1998 tarihinin asil kabul edilmesini istiyorum. Çıraklık okulu mezunları bizden daha beter. Haftanın beş günü, altı günü sanayide çalıştılar. Haftanın bir günü okula gittiler. Bunlar da benle aynı durumda.

“SEN GEZİP TOZARKEN BEN SANAYİDE ÇALIŞIYORDUM”

Sen 15 yaşında gezeceksin, tozlayacaksın, bu adam sanayide çalışacak. Sonra diyeceksin ki sen ona 45 yaşında emekli mi oluyor? Evet 45 yaşında emekli olacağım. Çünkü ben çalıştım. Şimdi bu emeklilikten hiç faydalanamayacak bir kesim var Türkiye'de. Atıyorum üniversitede okumuş, 25-26 yaşına kadar hiç SSK'yla tanışmamış. Şimdi bize diyor ki 45 yaşında emekli mi olacaksın? Kusura bakma sen gezip tozarken, üniversitelerde dolanırken ben sanayide çalışıyordum. Tabii ki ben emekli olacağım. Tabii ki sen prim ödemeye devam edeceksin. Yani şimdi maç oynanırken kural değişir mi? Müsaade et de ben de 45’inden sonra biraz çocukluğumda ezildiğimin rahatlığını yaşayayım. Sen zaten gençliğinde yaşadın… Biz burada hakkımızı istiyoruz diye başkalarının mağdur olmasından yana taraf değiliz ama kimsenin hatırı için hakkımızı da yedirecek, kendimizi de taca atacak değiliz.''

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.