Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması! Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması!

Uzun yıllardır ülkemizde staj döneminin sigorta başlangıcı sayılıp sayılmayacağı tartışması yer alıyor. Ancak son zamanlarda seçimin yaklaşmasıyla beraber Staj sigortası başlangıç sayılacak mı? konusu yeniden gündeme taşındı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren konuyla ilgili 2023 seçimleri öncesinde bir çalışma yapılacağı beklentisi yükseldi.

Staj Sigortası Başlangıç Sayılacak mı? 

Emekli olabilmek için en önemli unsurlardan biri de sigorta başlangıç tarihidir. Emekli maaşını ve emeklilik zamanını büyük oranda etkileyen sigorta primleri ve başlangıç tarihi konusunda merak edilen en önemli ayrıntı ise staj yapanların o dönemdeki sigortalılıklarının, başlangıç sayılıp sayılmayacağı. Lise ya da üniversite öğrenimi sırasında yapılan stajlarda sigortası ödenen kişiler sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Talepler son yıllarda çok daha yüksek ses ile dile geliyor

SİGORTA YAPMAK ZORUNLU

Öğrenimlerini tamamlayarak çalışma hayatına başlamadan önce, staj yapan öğrencilere staj çalışmalarını yaptıkları süre boyunca sigorta yapılması zorunlu. Bu sigortanın kapsamı ise kişinin geçirmiş olduğu meslek hastalıklarını ve iş kazalarının tedavisiyle sınırlı. Yani staj sigortası primleri bu amaç için ödeniyor. Bir diğer deyişle emeklilik ile ilgili bir prim ödemesi yapılmış olmuyor. Bu nedenle emeklilik için hesaplama yapan vatandaşların özellikle de prim eksiği olan vatandaşların sigorta başlangıçlarını staj döneminden almamaları ve o döneme ait primleri eklememeleri gerekiyor. Talepler gündeme gelir ve yasalaşır ise başvuru yapacak kişiler prim borçlarını ödemeleri karşılığında hem emekli olabilecek hem de emekli maaşlarında oynamalar mümkün olacak. Bu taleplerin yasalaşması durumunda mali tablonun nasıl yansıyacağıyla ilgili çalışmaların da kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.