3308 sayılı kanun 19.06.1986 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla birlikte meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencilerinin sigorta işlemleri okullar tarafından yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten önce staj veya çıraklık yapan öğrencilerin sigortaları işletmeler tarafından yapılıyordu ve bazı durumlarda uzun vadeli sigorta kapsamına alınıyorlardı. Bu nedenle 1986 yılından önce staj veya çıraklık yapanların sigorta başlangıç tarihleri emeklilik hesabında da dikkate alınabilmektedir.

Staj ve çıraklık sigortası emeklilikte sayılmıyor

Günümüzde ise staj ve çıraklık sigortası emeklilik için başlangıç sayılmamaktadır. Ancak SGK'nın 2010/106 sayılı genelgesi uyarınca meslek lisesi stajı veya çıraklık okulu sigortası başlangıcından sonra doğum yapan kadınlar ile yurt dışında staj veya çıraklık yapan vatandaşlar bu tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul ettirebilmektedirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik primi ödenmeyen staj ve çıraklık sigortası başlangıcını sadece bu iki gruba tanımakla hukuk normlarına ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı davranmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için erkeklerin ve doğum yapmayan kadınların da staj ve çıraklık tarihlerini sigorta başlangıcı olarak kullanabilmeleri sağlanmalıdır.

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını istiyor!

Staj ve çıraklık yapanların emeklilik hakları, yıllardır süren bir sorun olarak gündemde. EYT'lilerin emeklilik sorununun çözüldüğü iddia edilse de, bu kesim de tam anlamıyla mağduriyetlerinin giderildiğini düşünmüyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hesabına katılmasını istiyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılmasını bekleyen staj ve çıraklık mağdurları, haklarının iade edilmesini talep ediyor.

PEŞ PEŞE PAYLAŞIM GELDİ!

Staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte sayılmaması nedeniyle bir araya gelen mağdurlar yetkililere sesleniyor. Bu konuyla ilgili paylaşım yapan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu ve SÇSM Federasyonu Kurucu Başkanı Murat Bal, "Çırak sanayinin kalbidir." dedi.

İzmir staj ve çıraklık sigortası mağdurlarından AK Parti'ye ziyaret!

İzmir staj ve çıraklık sigortası mağdurları, AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı ile bir araya geldi. İzmir Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Semiha Özek ve yönetimi yaşadıkları mağduriyeti anlatarak Bursalı'dan destek istedi.

Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları: Mustafa Destici'den destek bekliyoruz

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Murat Aydın ve yardımcısı Kenan İşman, Büyük Birlik Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Bahadır Şahin'i ziyaret ederek destek istedi. Bahadır Şahin, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'nin konunun takipçisi olduğunu ve kanun çıkıp yasalaşana kadar desteğinin devam edeceğini iletti. 

Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.