Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi? Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi?

10 Mart 2023 tarihinde seçim süreci başiamasıyla beraber staj ve çıraklık konusu yeniden gündeme geldi.   Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, stajyer çıraklık dönemindeki çalışmalarının sigorta başlangıcı sayılması için mücadelesini sürdürüyor

SGK Uzmanı Onur Önal, söz konusu dava üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Ben yurt dışındaki stajyerlerin kabulünü size anlatayım. Almanya'da staj gören bir vatandaş, Türkiye'ye geliyor ve oradaki çalışmalarını 3201 sayılı yasada yer alan "yurt dışı borçlanma hakkı" kapsamında kabul ettirmek istiyor. Almanya'daki gurbetçi vatandaş geliyor, SGK'ya giderek "Ben Almanya'da çalıştım, staj yaptım ve onun için borçlanma yapmak istiyorum" diyor. SGK'daki memur da "Staj yapmışsan olmaz. Normal çalışma ancak borçlanabilir. Staj bizde iş girişi sayılmaz" cevabını veriyor.

Bu gurbetçi vatandaş da gidiyor mahkemeye, SGK'nın cevabına karşılık dava açıyor ve mahkemede de SGK'nın avukatı diyor ki staj kısa vadeli bir çalışma koludur, normal iş ise uzun vadeli bir çalışma koludur.

Hakim bu açıklamalardan sonra bir evrak yazıyor ve gönderiyor Almanya'ya, "Sizde staj kısa vadeli mi, uzun vadeli mi çalışma kapsamına giriyor?"  şeklinde soru yöneltiyor. Almanya'daki kurumlar da cevap veriyor "Bizde öyle kısa vadeli, uzun vadeli ayrımı yoktur. Bizim ülkemizde staj da dahil olmak üzere çalışan herkes normal çalışma olarak gözükür. Staj da normal iştir" yanıtını veriyorlar. Hakim de bu gelen cevaba göre "borçlanması kabul edilir" diye karar veriyor.  Dolayısıyla, Türkiye'de staj için bir borçlanma yapılması mümkün değil" dedi 

"STAJ MAĞDURLARI ÖNCE MECLİS'E GELECEK SONRA EMEKLİ OLACAK"

Önal, "Bizde böyle bir karar verebileceği, bunu temellendirebileceği yasa bulunmuyor arkadaşlar. Yasa olmadan hakim nasıl karar versin? Dediğim gibi Meclis'e gelir ve bu çalışma statüsü, torba yasa ile değişirse ancak o zaman emeklilik yolu açılır ve ben size müjdeyi veriyorum. Bu yasa TBMM'ye kesinlikle gelecek." ifadelerini kullandı.