EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.

Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medya mitingi yapacak!

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik hakkına kavuşması için birçok mecrada çalışmalarına devam ediyor. Basın açıklamaları düzenleyen, Meclis'e ziyarette bulunan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu yarın akşam sosyal medyada düzenledikleri mitingle bir kez daha yetkililere seslenecek.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Genel Başkanı Murat Bal ve yönetim kurulu üyeleri önderliğinde X'te (Twitter) sosyal medya etkinliği düzenlenecek. 21 Ekim 2023 Cumartesi günü saat 20.00’da X Canlı Oda Etkinliği’nde bir araya gelecek mağdurlar sosyal medya mitingi düzenleyecek. 

Staj ve çıraklıkta son durum ne?

Uzun zamandır staj ve çıraklık sigortalarının emeklilikte başlangıç sayılmasını bekleyen staj ve çıraklık mağdurları Meclis'in açılmasıyla çalışmalarına hız verdi. İşte staj ve çıraklıkta son durum...

Staj ve çıraklıkta son durumu öğrenmek için tıklayınız.

Staj ve çıraklığın sigorta başlangıcı sayılması Meclis'te!

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 09.08.2023 tarihinde staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılması talebine ilişkin yazılı soru önergesinde bulundu. 

Gergerlioğlu'nun önergesinde şu ifadelere yer verildi: 

Basında yer alan bilgide :" Kocaeli Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Ersin Akengin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Biz stajyer ve çıraklar olarak kandırılmış çocuklarız. Staj ve çıraklık başlangıçlarımızda hocalarımız tarafından elimize sigorta kartı verilip hayırlı olsun sigortanız başladı diyip yaşıtlarınızdan daha önce emekli olacaksınız denilerek yıllarca o sigorta numarasını kullandık. Şimdi o sigorta numarasının emeklilikte bir işe yaramadığını görüyoruz. Bizler çalışma şartlarının tamamını uyguladık. Maaş aldık, sigorta numaramız vardı, mesai giriş çıkış saatlerinde kart basıp işçi gibi çalıştık. Bizler eğer kandırılmasaydık sigortamızı kendimiz yaptırırdık. Yaşıtım olan ve düz liseye giden arkadaşın sigortasını babası ödedi, EYT'den emekli oldu. Bizim sigortamızı devlet ödedi emekli olamıyoruz. Gurbetçi meslek lisesi stajını Almanya'da yapıyor ve staj sigortasını Türkiye'de sigorta başlangıcı yaptırıyor. Türkiye'de yapılan staj ve çıraklık sigortasının da SGK başlangıcı olmasını bekliyoruz." ifadeleri yer almıştır.

EMADDER adına 'kademeli emeklilik' TBMM'de yankılandı! EMADDER adına 'kademeli emeklilik' TBMM'de yankılandı!

Bu bağlamda;

1- Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

2- Çıraklık ve staj dönemlerinde sigortaları başlatılmasına rağmen bu sigortalar yok sayılarak vatandaşlar neden mağdur edilmiştir?

3- Yurt dışında yaşayıp meslek lisesi stajını yurt dışında yapan kişilerin staj sigortasını Türkiye'de sigorta başlangıcı yaptırdığı iddiası doğru mudur? Eğer iddia doğru ise yurt dışında staj yapan biri Türkiye'de emekli olabilirken Türkiye'de staj yapanın emekli olamama sebepleri nelerdir?

4- Staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarının çözülmesi amacıyla bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

5- Soru önergesi verildiği tarih itibariyle Kocaeli'de staj ve çıraklık sigortası mağduru olan kişi sayısı kaçtır?

Gergerlioğlu'nun önergesinin Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sunulmasının ardından neredeyse iki ay geçti. Ancak Bakan Işıkhan, önergeye olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi. Önergenin cevaplanma süresi 15 günken Bakan Işıkhan'ın bu sessizliği staj ve çıraklık mağdurlarını daha büyük beklentiye soktu. 

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın önergeye olumlu bir cevap vermesini bekleyen staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarına kavuşmak için gün sayıyor. Birçok mecrada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan'a seslenen staj ve çıraklık mağdurları yaşanılan haksızlığın son bulmasını ve emeklilik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor. 

Staj ve çıraklık mağduriyeti günden güne büyürken Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın eski Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in aksine stajyer ve çırakların yaşadıkları sorunları bir mağduriyet olarak görüp görmeyeceği merak konusu oldu.