Staj ve çıraklık dönemleri, gençlerin mesleki gelişimlerine ve kariyerlerine katkı sağlayan önemli fırsatlardır. Ancak, bu süreçlerde stajyer ve çırakların sigorta haklarının gözetilmesi gerekmektedir. Çünkü, sigorta hakları ihlal edilen stajyer ve çıraklar, iş kazaları veya meslek hastalıkları gibi durumlarda yalnız bırakılmakta ve mağdur edilmektedir. Bu durum, hem gençlerin geçimini hem de geleceklerini tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle, staj ve çıraklık mağdurları, yaşadıkları haksızlığın giderilmesi ve hak ettikleri sosyal güvenceye kavuşmaları için mücadele etmektedir.

Staj sigorta başlangıcı sayılsın!

Sadece sigorta ihlalleri değil aynı zamanda staj sigortasının emeklilikte geçerli sayılmaması da staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik haklarını engelliyor. Genç yaştan itibaren çalışma hayatına atılıp binbir zorlukla geçinmeye çalışan staj ve çıraklık mağdurları, haklarını istiyor. Staj sigortasının emeklilikte bağlayıcı olmasını isteyen staj ve çıraklık mağdurları seslerini yetkililere duyurmak için mücadele etmeye devam ediyor.

Staj ve çıraklık sigortası emeklilikte geçerli olacak mı?

Staj ve çıraklık mağdurları için umut ışığı olan yeni Torba Yasa, Cumhur İttifakı'nın seçim zaferinin ardından gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmasa da, kulislerde konuşulanlara göre stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası olan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların sorununa çözüm getirecek bir düzenleme hazırlanıyor. EYT'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte prim gün şartını tamamlayamayan ve maddi zorluk çeken yüz binlerce vatandaşın da bu düzenlemeden yararlanması bekleniyor.

Bağ-kur tescil mağdurları verilen sözlerin tutulmasını bekliyor Bağ-kur tescil mağdurları verilen sözlerin tutulmasını bekliyor

Yeni Torba Yasası'nda staj ve çıraklık sigortası bulunmasa bile, yerel seçimler öncesinde EYT kapsamı dışında kalan kişiler için de bir iyileştirme yapılması planlanıyor. Böylece stajyer ve çıraklar, emeklilik haklarından faydalanabilecek ve mağduriyetleri giderilecek. Bu düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceği ise merak konusu.