HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Staj ve çıraklık sigortasının SSK başlangıcı olarak kabul edilmesi için uzun süredir mücadele eden ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan yüz binlerce kişi, mağduriyetlerinin giderilmesi için çözüm bekliyor.

Bu amaçla Ankara merkezli Staj Sigortası Mağdurları Derneği'nin yanı sıra son günlerde İstanbul, Bursa, Samsun gibi illerde de dernekler kurulmuş ve bir federasyon çatısı altında seslerini daha güçlü duyurmayı hedefliyorlar. Aynı zamanda sosyal medyada da her gün taleplerini dile getirerek bu konudaki duyarlılıklarını ve taleplerini kamuoyuna iletiyorlar.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları fedarasyonu x hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifedelere yer verdi:

"Çıraklık ve staj tarihlerini sigorta başlangıç hakkı tanımalıdır"

"3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 19.06.1986 günü uygulanmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencilerinin sigortasını okudukları okullar yapmaya başlamıştır. Önceki yıllarda ise sigortaları işletmelere aitti ve bazı işletmeler kendilerine staja gelen öğrencileri kısa vadeli stajyerlik-çıraklık sigortası yerine uzun vadeli sigorta yapabilmekteydiler. Bu sebeple de 1986 yılından önce staj yapan ve çırak olanlar için işe girişler emeklilik için de başlangıç sayılabilmektedir. Normalde staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmiyor. Ancak, SGK’nın 2010/106 sayılı genelgesine göre meslek lisesi stajı veya çıraklık okulu sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar bu tarihlerini sigorta başlangıcı yaptırabiliyorlar. Ayrıca yurt dışında staj/çıraklık yapan kişiler yine Türkiye'de bu tarihleri sigorta başlangıcı yaptırabiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik primi ödenmeyen staj ve çıraklık sigortası başlangıcını nasıl, doğum yapan kişilere ve yurt dışı vatandaşları için sigorta başlangıcı sayabiliyorsa, erkeklere de, kadınlara da çıraklık ve staj tarihlerini sigorta başlangıç hakkı tanımalıdır. Hukuk normları ve Anayasanın eşitlik ilkesi bunu gerektirir. 3308 Sayılı Yasa Değişsin"

Daha önce de olduğu gibi emeklilik mücadelesi veren İstanbul Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Murat Bal da fedarasyonun paylaşımını X hesabından paylaştı.