TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması! Belediye İştiraki ve Taşerona kadro talebiyle basın açıklaması!

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyor Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlar. 

Bakan Bilgin: ''Staj mağduru yok''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile staj mağdurlarının ortaya çıktığı" dile getirilerek değerlendirmesi sorulan Bilgin, "Staj mağduru, kavramı doğru değil, staj mağduru yok. Çünkü prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım." açıklamasında bulunması vatandaşların tepkisini çekti. 

Büyük Birlik Partisi staj ve çıraklığın çözümü için söz verdi!

Samsun Staj ve Çıraklık Mağdurları Platformu üyeleri, geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleştirilen basın açıklamasının öncesinde Ankara’daki Büyük Birlik Partisi Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Mahir Alay'a ziyarette bulundu. Alay'la sohbet eden staj ve çıraklık mağdurları yaşadıkları sorunları anlatarak sorunun bir an önce çözülmesini talep etti. 

detail-photo-fancybox-0

Mahir Alay, staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarından haberdar olduklarını ve haklı taleplerinin karşılanması konusunda söz verdiklerini ve bu sözlerinin arkasında durduklarını söyledi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin toplumumuzun tüm kesimlerinden BBP’ye iletilen makul talepleri her platforma dile getirdiğini aktaran Alay, Destici’nin, daha önceki sorunların çözümünde olduğu gibi, staj ve çıraklık mağdurlarının sorununun çözümü noktasında da Türkiye Büyük Millet Meclisi ve hükümet nezdinde konunun takipçisi olduğunu, tıpkı EYT, 3600 ek gösterge ve benzer konularda olduğu gibi bu konuda da olumlu sonuçlar elde edilmesini ümit ettiğini, parti olarak sadece seçim sürecinde değil her daim milletimizin sorunlarının çözümüne katkı sunduklarını söyledi.

Staj ve çıraklık mağdurları Sakarya'dan seslendi!

Staj Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, bugün Sakarya'da staj ve çıraklık mağdurlarıyla bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. 

Ferhat Salman, ''Staj ve Çıraklık sigortası mağduriyetine çözüm bulmak amacıyla, sesimizi duyurmak amacıyla yaptığımız basın toplantımıza tekrardan hoş geldiniz. “Kader gayrete aşıktır” diyor Yunus Emre. Koskoca Yunus elbet boş söylemez. Demek ki her dönemde insanlar, amaçlarına ulaşmak için oturup beklemek yerine gayret göstermek zorunda kalmışlar. Tevekkül etmek, istediğimiz bir iş için uğraşmayı ve her zaman Allah'a güvenmeyi ifade eder.

Gencecik yaşta sanayilerde çalışmış, araba altlarına yatmış, ter dökmüş emekçilerin stajlarını çıraklıklarını sigorta başlangıcı saymak bir lütuf değil, analarının ak sütü gibi helal olan haklarının iadesidir. Bu insanlar hayat mücadelesine, ekmek derdine düşmüşken ellerine bir sigorta karnesi tutturulmuş hayırlı olsun sigortanız başladı denilmiş resmen kandırılmışlardır. 13-14 yaşında çocuktan uzun vadeli-kısa vadeli sigorta ayrımını yapmasını nasıl bekleriz.

Staj Mağdurları Derneği olarak 2017'de kurulduğumuzdan beridir yapılabilecek her şeyi elimizden geldiğince yaptık. Oturduğumuz yerden konuşmadık ne yaptıysak sizlerle beraber yaptık sonuçlarını da beraber gördük.

Konunun muhataplarıyla görüştük, raporlarımızı verdik. Yeri geldi Meclis kapılarında bir randevu için saatlerce bekledik. Hep beraber Twitter'da tag çalışmaları yaptık, bir günde 2 milyon-3 milyon tweet attık. Ülke gündemini belirledik. Aklınıza gelen tüm haber kanallarında, medyanın her türlüsünde yer aldık.

Biz her ne yaptıysak sizlerden aldığımız güçle yaptık. Olmayan bir şeye oldu demedik, insanlara ümit satmadık. Olumlu, olumsuz ne duyduysak sizlerle paylaştık. Beraber sevindik beraber üzüldük. Yeri geldi iktidar partileriyle yeri geldi muhalefetle görüştük. Amacımız her iki grubun da desteğini almaktı. Bu gün gelinen duruma baktığımızda her ne kadar olumsuz cevaplar gelse de iktidarın sürekli gündemindeyiz ve ola ki mevcut iktidar çıkartmazsa muhalefetin en üst seviyelerinin vermiş olduğu sözler var.

Çalışma bu duruma gelmişken elbet birileri çıkacak, elbet çalışmayı sahiplenmeye çalışacak. Bu güne kadar kimleri gördük. Sizlerden isteğim tek vücut olarak davanıza sahip çıkmanız. Bugüne kadar Staj mağduriyetini çözmeye ter dökmüş, emek vermiş bir çok kardeşimiz var. Sizlerin emekleri var.

Bakın şu an hükümetten sürekli olumsuz cevaplar geliyor. Elbet siyasettir ve elbet bir günde her şey değişebilir. Umutlarınızı asla kaybetmeyin. Hiçbir zaman olmazsa ne yaparız demedik. Sürekli bir başka planımız vardı. Bu gün muhalefetin bu kadar desteğini alıyorsak aylar önce uygulamaya koyduğumuz o planın sonucudur, sizlerin çalışmalarınızın eseridir.

Staj mağdurları bir daha hiçbir seçimin vaadi olmayacak. Seçim sonrasına verilecek hiçbir söz bizler tarafından geçerli sayılmayacaktır. Bu seçimden önce çıkmayan bir düzenleme bir dahaki seçime kadar beklemek zorundadır. Bu vaatlere asla inanmayın.

Beklentimiz, çalışma hayatında reform yapacağız denildiğine göre Staj mağduriyetinin de çözülmesi yönündedir. Meclisin kapanmasına az bir süre kalmış, siyaset seçim sathına oturmuştur. Tüm bunlara rağmen hükümetimizin geride mağdur bırakmayacak şekilde düzenlemeler yapacağına inancımız tamdır.

Staj mağduru çaresiz, sorun çözümsüz değildir. Anayasal çerçevede hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Sonuna kadar mücadeledeyiz, sonuna kadar işimizin başındayız. Hakkımızı alacağımıza inancımız tamdır. Allaha emanet olun." dedi.

Gönül Boran Özüpak'tan staj açıklaması!

EYT'nin ardında kalan mağduriyetler için Kadıköy'de bir miting düzenleyen Gönül Boran Özüpak, staj mağduriyeti hakkında değerlendirmelerde bulundu:

''Ben de bir staj mağduruyum. Açıkça söylüyorum burada da kandırıldık. Staj ya da çıraklık yaparak iş hayatına başlayan bütün arkadaşlarımın elinde eskiden verilen ve o zamanki adıyla SSK kartı olan kartlarımız var. Bunların üzerinde net şekilde SSK lı olduğu ilk tarih yazıyor. Hepimiz SSK girişlerimizi bu tarih olarak bildik. Haklarımızı da buna göre hesapladık. Sonra çalışma hayatımızın içindeyken bir de baktık ki aslında bu tarih emeklilik hesabı yapılırken dikkate alınan tarih değildir. Evet tamam sonrasında açıklamalar yapıldı. Sağlıktan faydalanmak için verilen bir tarih olduğu ifadelerine yer verildi. Ama aynı zamanda bazı meslek grubundaki kişilerin staj yaptıkları süreleri borçlanarak emeklilik hesabına saydırabildiğini de biliyoruz. Yurtdışı borçlanmalarla Staj ve çıraklığın geçerli olduğunu da biliyoruz.  İşte bu durumda da kendiliğinden bir adaletsizlik ortaya çıkıyor. Bu konu imtiyaz verilecek bir konu değildir. Uygulamada adaletsizlik vardır. Çifte standartlık var. Tüm staj ve çıraklık mağduriyeti yaşayan vatandaşlarımız, o genç yaşında aynı şartlar altında, aynı saatlerle, aynı tehlikeli ortamlarda üstelik de daha düşük ücretlerle çalıştırılırken bu çalışma sürelerinin emeklilik hesabına sayılmıyor olması kabul edilemez bir adaletsizliği de ortaya çıkarmaktadır. Staj ve çıraklığın SSK başlangıcı sayılmasını istiyoruz.''

STAJ YASASI ÇIKACAK!

CHP üyesi ve staj mağduru Serkan Ulu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla staj yasasının çıkacağını duyurdu. Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal ile görüştüğünü belirten Ulu, şu açıklamada bulundu: ''Staj ve Çıraklık Mağdurları’nın dostu, yapılan çalışmanın en büyük oyuncusu Onur Önal’la yaptığımız uzun telefon görüşmesinde Önal’ın bizler için çok sevinçli olduğunu hissettim. Onur Önal, “Staj ve Çıraklık Mağdurları endişelenmesin, mutlu olsunlar. Her şey yolunda. Staj Yasası beklenildiği gibi çıkacak. Staj, Ssk başlangıcı olacak” dedi. Önal, “Staj Yasası çıkmayacak diyenlere aldırış etmeyin. Çok az kaldı, emekli olacaksınız” ifadelerini kullandı.''

Staj ve çıraklık mağdurları sosyal medya mitinginde buluşacak!

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyor Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlar. 

Meclis'in seçim gündemi için kapanmasına günler kalmışken staj ve çıraklık mağdurları bu sefer de sosyal medya mitinginde bir araya gelecek.

detail-photo-fancybox-1

Ferhat Salman'dan staj paylaşımı: Hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz!

Staj Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla uzun süredir mücadele eden staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında açıklamada bulundu: 

Staja ve çıraklığa başlarken SSK müdürlüğü SSK kartı ve sigorta sicil numarası verdi. İş yeri maaş bordrosu verdi. Tüm bunlar olmuşken stajyer ve çıraklık mağdurları olarak bizler hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. #StajyerKararlı

STAJ 2.TORBA YASADA OLACAK!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla staj mağdurlarına müjdeli haberi verdi. Önal, stajın 2.torba yasayla çözüleceğini açıkladı.

Önal, ''Staj ve uzman çavuşlar 2. Torba yasada olacak .Basına paylaşılan 18 madde ana taslak açıklamışlar .Torba yasa 22 maddeden oluşuyor . Staj mağduruyum deyip , çapulculuk peşinde koşanlar .30’dan geriye saymayı öğrenmedinizmi daha ?'' dedi.