TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını istiyor.

Staj ve çıraklık mağdurları seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini bekliyor Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan mağdurlar emeklilik hakkı için birçok şehirde bir araya gelerek basın açıklamasında bulunuyorlar. 

CHP'li Veli Ağbaba'dan staj ve çıraklık açıklaması!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Aday çırak ve stajyer olarak çalışma yaşamında olan yaklaşık 1,5 milyon kişi bulunmaktadır. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmemesi, stajyer ve çırakların emeklilik hakkının ertelenmesine hatta emekli olamamasına neden oluyor. Meclis açıldığında buna mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaları hayata geçireceğiz." dedi.

Ağbaba, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmediğinden, stajyer ve çırakların emeklilik tarihi uzamaktadır. Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilere ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır. 5510 sayılı yasanın 38. Maddesine göre; çırak ve stajyerler ilk işe başladıkları tarihte uzun vadeli sigorta kolları kapsamına alınmamaktadır.

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun 41. Maddesinde sigortalıların borçlanabileceği süreler belirtilirken doğum, askerlik, doktora ve uzmanlık öğrenimi, avukatlık stajı, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri gibi süreler borçlanma kapsamına dâhil edilmiş, aday çıraklık, çıraklık veya staj süreleri bu sürece dahil edilmemiştir. Bu durumda çalışma yaşamında bulunan stajyer ve çıraklar emekli olabilme noktasında ciddi mağduriyet yaşamaktadır."

"İLK İŞE BAŞLAMA TARİHLERİ SİGORTA BAŞLANGICI OLARAK KABUL EDİLMELİDİR"

Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Ayrıca geriye dönük borçlanma hakkının da tanınmaması mağduriyeti bir kat daha arttırmaktadır. Bu kişiler 08.09.1999 öncesi sigortalı olmaları durumunda hem ETY mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden emeklilikte, kademeli emeklilik sistemi ile ikinci kez mağdur olmalarını doğurmaktadır. Yapılacak bir düzenleme ile stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir.

Meclise bu mağduriyetin giderilmesi için kanun teklifimizi verdik. Lakin iktidar yetkilileri bu konuyu gündeme dahi almadılar. Meclis açıldığın stajyer ve çırakların mağduriyetlerinin giderilmesi için mecliste tekrar çalışmalarımızı hızlandıracağız.”

AKP'li Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan açıklama!

Bir televizyon programına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, staj ve çıraklık mağdurlarına umut verecek açıklamlarda bulundu.

Akbaşoğlu'nun konuşmalarından öne çıkanlar;

"Staj mağduru arkadaşlar da dernek olarak geldiler. Biz de staj süresinin başlangıç olmasını talep ediyoruz dediler. Biz mağduruz dediler kendilerince.

Tabii olduğunuz bir hukuki düzenlemeyle ilgili farklı şart getirilmesi mağduriyet oluşturuyor mu, oluşturmuyor mu buna bakmak gerekir.

Dolayısıyla burada biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili kendi tabii oldukları sigortalılık süresini ve prim gün sayısını dolduran herkesin, 8 Eylül 1999'dan önceye borçlanma yoluyla askerlik veya doğum borçlanması gibi taşıyabilen herkesin yaşına bakılmaksızın emekli olabileceği düzenlemesini yaparak hayata geçirdik.

Bu konuda çok önemli bir reforma, çok önemli bir düzenlemeye imza attık.

Ve şu anda mart ayında başvuran herkes nisan ayı itibariyle emekliliği hak etmiş olacak.

Bir takım bürokratik işlemler devam edebilir. Ama mart ayında başvurusunu yapan herkes 1 nisandan itibaren emekli aylığı almaya hak kazanmış olacak.

Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor

Birçoğu şu anda emekli aylığını aldı, alıyor.

Ve mayısta diyelim ki alacaklar olsun o zamanda nisan ayıyla birlikte maaşlarını almış olacaklar. EYT ile ilgili meselenin özü ve özeti bu. Bu konuyu başlık olarak ele aldık ve neticelendirdik.

Stajyer konusuyla ilgili gelen tüm temsilciliklere de bunun ayrı bir başlık olarak değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etmiştim.

Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili sınırlılık, sıkışmışlık içerisinde değiliz.

Bir süreç içerisindeyiz. Toplum bütün taleplerini dinleyip onları değerlendirip ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu çerçevede bir yaklaşık sergileyeceğimz muhakkaktır.

Yani kısaca şunu söyleyebilirim ki; Staj konusunda statü farklılığı söz konusu. Teknik bir mesele.

Bu teknik meseleyi, farklı durum değerlendirmesi söz konusu olabileceği, nasıl bir durumda EYT staj çıraklık mağdurlarının sayılıp sayılamayağacağını ayrıca ele almak gerekiyor.

Hiç kimsenin bu konuda endişesi olmasın. Yapılacak ne varsa emin olun, her toplum lehine her şeyi ortaya koyduk.

''Staj yoksa oy yok''

Birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurları paylaşımlarında "staj yoksa oy yok" ifadelerine yer verirken mağduriyetin çözümünün seçimde kullanacakları oy üzerine çok etkili olacağını vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Yeni müjdeler vereceğiz.'' demesi staj ve çıraklık mağdurlarına umut oldu. Uzun zamandır emeklilik hakkı için mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, müjdeli bir haber bekliyorlar. 

Meclis'in seçim gündemi nedeniyle kapanmasına günler kalmışken yetkililerden staj ve çıraklık mağduriyetine dair net bir açıklama gelmedi.