Taliban , Afganistan'daki havayollarına, iktidarı ele geçirmesinden bu yana ülkenin yeni yöneticileri tarafından temel insan haklarına yönelik en son baskıda, bir erkek akraba eşlik etmedikçe kadınların uçuşlarını durdurmalarını emretti.

Çoğunlukla Afgan kızlarını ve kadınlarını hedef alarak özgürlüklere kapsamlı kısıtlamalar getirdiler ve Pazar günü yerel televizyon kanallarına BBC haber bültenlerini yayınlamalarını durdurmalarını emrettiler .

İBB Başkanı İmamoğlu: Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendiriyoruz İBB Başkanı İmamoğlu: Hamas'ı terör örgütü olarak değerlendiriyoruz

Hafta sonu boyunca, kadın ve erkeklerin aynı günlerde başkentteki parkları ziyaret edemeyeceklerine de karar verdiler.

İktidara döndükten sonra, Taliban, 1996'dan 2001'e kadar iktidardaki ilk dönemlerini karakterize eden sert kuralın daha yumuşak bir versiyonunu vaat etti, ancak kısıtlamalar geri çekildi - genellikle yerel yetkililerin kaprisiyle bölgesel olarak uygulandı.

Kadınlar giderek daha fazla kamusal yaşamdan dışlanıyor - okuldan ve çoğu devlet işinden men ediliyor ve Taliban'ın Kuran'ın katı yorumuna göre giyinmeleri emrediliyor.

Taliban, son baskılarında Afganistan'ın Ariana Afghan Airlines ve Kam Air'e , yetişkin bir erkek akraba tarafından eşlik edilmedikçe kadınların uçuşlara binmelerini durdurmalarını emretti.

Havacılık yetkilileri, kararın Perşembe günü Taliban temsilcileri, iki havayolu şirketi ve Kabil havaalanı göçmenlik yetkilileri arasında yapılan toplantı sonrasında alındı.

Ariana Afghan Airlines'ın üst düzey bir yetkilisinin personeline yazdığı ve bir kopyası AFP tarafından elde edilen bir mektupta, "Hiçbir kadının bir erkek akrabası olmadan iç veya dış hat uçuşlarında uçmasına izin verilmez" dedi.

Taliban'ın dini uygulayıcılarının bir sözcüsü olan Erdemin Teşvik Edilmesi ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı, uçuş yasağı emrini reddetti, ancak AFP'nin temasa geçtiği iki seyahat acentesi, yalnız kadın gezginlere bilet vermeyi durdurduklarını doğruladı.

Yerel basında geçen hafta ABD pasaportlu bir Afgan kadının uçmasının engellendiği bildirilse de, fermanın yabancıları etkileyip etkilemeyeceği belli değildi.

'TANRI'NIN EMRİ'

Bakanlık yardımcısının Kabil'deki parkları aynı günlerde ziyaret etmemesi talimatını vermesi üzerine uçuş yasağı geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kadınların parkları yalnızca Pazar, Pazartesi ve Salı günleri ziyaret etmesine izin verilirken, kalan günler erkeklere ayrıldı.

Bakanlık yetkilisi Mohammad Yahya Aref  "Birbirine yabancı olan erkek ve kadınların bir yerde toplanmamaları Emirliğin değil, Tanrımızın emridir" dedi.

Kadınlara yönelik yeni kısıtlama, ağustos ayından bu yana ilk kez yeniden açılmalarına izin verildikten birkaç saat sonra tüm kız ortaokullarının Çarşamba günü kapatılmasının ardından geldi.

On binlerce kız sınıfa akın etti, ancak yetkililer onlara günün sadece birkaç saatinde eve gelmelerini emrederek uluslararası öfkeyi tetikledi.

Taliban kaynakları, kararın hareketin üst düzey liderlerinin geçen hafta grubun fiili güç merkezi olan Kandahar'da yaptığı kapalı toplantı sonrasında alındığını söyledi.

Birkaç Afgan kadın aktivist, okulların bir hafta içinde açılmaması halinde ülke çapında protesto gösterileri yapılacağı konusunda uyardı.

ABD'nin Afganistan özel elçisi Rina Amiri, Afgan kadınları ve kızlarını baskı altına almanın yönetimin yerini tutamayacağını söyledi.

Twitter'da "Korku kültürü yerine bir umut kültürü yaratın" dedi.

Taliban da gözünü önceki ABD destekli rejimlerde gelişen yerel medya ağlarına dikmiş görünüyor.

Pazar günü, yetkililer BBC'nin Afganistan'daki televizyon ortaklarına Peştuca, Farsça ve Özbekçe haber bültenleri yayınlamayı durdurmalarını emretti.

Hükümet sözcüsü Inamullah Samangani, "Yabancı TV kanalları yurtdışından yayın yaptığı için Emirlik'in içeriklerini kontrol etme erişimi yok."

Taliban, Afgan televizyon ağlarında çalışan kadın gazetecilere başörtüsü takmalarını emretti ve kanalların yabancı diziler yayınlamasını durdurdu.


Bu haber ANews'dan alınmıştır. Haberin orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.