2017 yılında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler, artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ederek yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekliyorlar. 

4D statüsünde kadroya geçmek istediklerini belirterek sosyal medya başta olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor.

CHP'li Süleyman Girgin sordu!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in,

''1)696 sayılı KHK'nin getirdiği 4 Aralık 2017'de çalışıyor olma koşulu nedeniyle, yıllarca çalışmış ama işten çıkarılmış ya da ihalesi sona ermiş taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?

2)Benzer şekilde, izinli işçilerin yerine geçici olarak çalıştırılan "joker" olarak adlandırılan taşeron işçilerin önemli bir kısmı da kadro hakkından yoksun bırakıldı.Bu işçilerin kadro alması için bir çalışma var mıdır?" ifadeleriyle gündeme taşıdığı soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den yanıt geldi.

Bakan Bilgin bu soru önergesine yaptığı açıklamada:

"4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılanların sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin hususlar, 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bu çerçevede, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işlemler yürütülmüştür.

Bununla birlikte; 2021-2022 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu îş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir" ifadelerine yer verdi. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz

Taşeron işçilere ve geçici işçilere kadro, deprem nedeniyle meclis çalışmalarına ara verilmesi üzerine ertelendi. Belediye şirket işçilerine kadro verilmesi konusunun 28 Şubat'ta Kabine Toplantısı'nda ya da Mart ayında gündeme gelerek seçim öncesinde çözüme kavuşturulması bekleniyor.