Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.

Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor

TYP’den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilirken bu kısıtlı çalışma süresi işçileri geçim sıkıntısına sürüklüyor.

TYP işçileri, maddi durumu kötü kişiler arasından seçilirken birçok işçinin evine asgari ücret bile girmiyor. Maddi sıkıntılar içerisinde yaşayan insanlara geçici iş kapısı olan Toplum Yararına Programları bir süre çare olsa da sözleşme süresi bittiğinde maddi ve manevi sıkıntılara yol açıyor. 

Kamu ve özel sektörde yaş şartı resmi olmaksızın devam ediyor. Kamu kurumlarında 35 yaş şartı varken özel sektörün çoğunda da orta yaşlı insanların işe alınması tercih edilmiyor. Hal böyle olunca geçici TYP süresinin ardından işsizlikle baş başa kalan vatandaşlar maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor.

Belirli bir yaşın üstünde olduklarından dolayı iş bulmakta sorun yaşayan işten çıkartılan TYP işçilerinin talepleri ise çok net. Eski işlerine dönmek istiyorlar. Mevcut çalışma şartlarında işlerine dönmek isteyen TYP işçileri bir çözüm bulunmasını talep ederek yetkililere sesleniyor. 

Yıl içinde belli bir dönem için kamu kurumları bünyesinde görev alan ancak sonra yine işsizlikle karşılaşan İŞKUR TYP işçileri, işlerinde süreklilik isterken kadro talebinde bulunuyor. Düzensiz çalışma hayatı nedeniyle maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten İŞKUR TYP işçileri kadroya alınmayı ve sürekli bir çalışma hayatlarının olmasını talep ediyor.