Toyota Motor Corp (7203.T) , plastik parça ve elektronik parça tedarikçisinin şüpheli bir siber saldırıya uğramasının ardından yaklaşık 13.000 araba üretimini kaybederek Salı günü yerel fabrika operasyonlarını askıya alacağını söyledi.

Olası saldırının arkasında kimin olduğu veya güdü hakkında hemen hiçbir bilgi mevcut değildi. Saldırı, Japonya'nın Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'yı baskı altına almak için Batılı müttefiklere katılmasından hemen sonra gerçekleşti, ancak saldırının herhangi bir ilgisi olup olmadığı net değildi.


Japonya Başbakanı Fumio Kishida, hükümetinin olayı ve Rusya'nın karışıp karışmadığını araştıracağını söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Kapsamlı kontroller yapmadan bunun Rusya ile bir ilgisi olup olmadığını söylemek zor" dedi.

İsrail savaş uçaklarının Suriye'ye hava saldırısı düzenlediği iddia edildi İsrail savaş uçaklarının Suriye'ye hava saldırısı düzenlediği iddia edildi

Kishida Pazar günü, Japonya'nın bazı Rus bankalarının SWIFT uluslararası ödeme sistemine erişimini engellemek için ABD ve diğer ülkelere katılacağını duyurdu. Ayrıca Japonya'nın Ukrayna'ya acil yardım için 100 milyon dolar vereceğini söyledi.


Tedarikçinin sözcüsü Kojima Industries Corp, bir tür siber saldırının kurbanı gibi göründüğünü söyledi.

Toyota'dan bir sözcü bunu "tedarikçi sistem arızası" olarak nitelendirdi.

Sözcü, şirketin, küresel üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturan Japonya'daki 14 fabrikasındaki durdurmanın bir günden fazla sürüp sürmeyeceğini henüz bilmediğini de sözlerine ekledi.

Toyota'nın bağlı kuruluşları Hino Motors (7205.T) ve Daihatsu (6023.T) tarafından işletilen bazı tesisler kapatmaya dahil edildi.


Geçmişte siber saldırılara maruz kalan Toyota, tedarikçilerden gelen parçaların stoklanmak yerine doğrudan üretim hattına gitmesiyle Tam Zamanında üretimin öncüsüdür.

Devlet aktörleri, 2014 yılında Sony Corp'a (6758.T) yapılan ve dahili verileri açığa çıkaran ve bilgisayar sistemlerini kapatan bir saldırı da dahil olmak üzere geçmişte Japon şirketlerine yönelik siber saldırılar başlatmıştı .

ABD, Sony'nin rejim lideri Kim Jong Un'a suikast düzenlemeyi konu alan bir komedi olan "The Röportaj"ı yayınlamasının ardından gelen saldırıdan Kuzey Kore'yi sorumlu tuttu.

Toyota'nın üretimi durdurması, dünyanın en büyük otomobil üreticisinin, kendisini ve diğer otomobil üreticilerini üretimi kısmaya zorlayan COVID pandemisinin neden olduğu dünya çapında tedarik zinciri kesintileriyle mücadele etmesi nedeniyle geldi.

Toyota, bu ay ayrıca Kanadalı kamyoncu protestolarının neden olduğu parça kıtlığı nedeniyle Kuzey Amerika'da bazı üretimlerin durduğunu gördü. 

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.

Bunlara da göz atabilirsiniz