Dolar, 23 Kasım Salı günü 13.40 lira seviyesinin üzerine çıkarak tarihinin dibini gördü. Ardından bugün 12 liranın altına düştü. Ancak Dolar/TL kurunda yaşanan git geller yabanca yatırımcıların gözünü korkuttu. 

BBC haber sitesinden alınan bilgilere göre, Financial Times, Avrupa Merkez Bankası'nın liradaki değer kaybının BBVA, UniCredit ve BNP Paribas olmak üzere Euro Bölgesi'ndeki bazı büyük bankalar üzerinde yaratacağı olası etkilerden endişeli olduğunu öne sürdü. Bu üç bankanın Türkiye'de yerel iştiraklerinin olmasının, bu bankalar için bir risk unsuru olduğu aktarıldı.

Yapılan haber sonrasında TL'de ve Türk varlıklarında satışlar aniden hızlandı.Türk Lirası'nın değer kaybıyla döviz kurları rekor üzerine rekor kırarken kredi risk primi olarak adlandırılan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 2009'dan beri en yüksek seviyesine çıktı. Borsa İstanbul'un bankacılık endeksi ise yüzde 6,5'e yakın düşüş kaydetti.

Banka hisseleri yüzde 5'e kadar düştü

Avrupa Borsaları Cuma gününü düşüşle kapadı

Avrupa'daki 17 ülkeden farklı büyüklükteki şirketleri temsil eden STOXX Avrupa 600 endeksi yüzde 1,2; bankacılık endeksinde yüzde 3,7 düşüş görüldü. BBVA yüzde 5,3, UniCredit yüzde 5,2 and BNP Paribas hisseleri yüzde 4,1 düştü. MSCI (Morgan Stanley Capital International) Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ise son iki ayın en düşük seviyesine indi.

Türk Lirası'nın dipleri görmesi, yatırımcıların dolar ve altına yönelmesine yol açtı.

Bankalar öncülüğünde Avrupa hisse senetlerinde düşüş görüldü. Euro dolara karşı son bir yılın en düşük seviyesine indi.

Otomobil satışlarındaki yüzde 20 düşüş neyi gösteriyor? Yavaşlama devam edecek mi? Otomobil satışlarındaki yüzde 20 düşüş neyi gösteriyor? Yavaşlama devam edecek mi?

KAYNAK:BBC.COM