NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson ile katıldığı üçlü zirvede, İsveç’in NATO üyesi olması konusunda mutabık kalındığını belirtmesinin ardından haber dünya gündeminde ilk sırada yerini aldı.

Zirvenin mutlak kahramanı olarak ilan edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa basınında, "Erdoğan, söz verdi, Anlaşma sağlandı, İsveç yakında NATO'ya katılacak",  başlıklı haberleri ile öne çıktı.

İsveç olarak Türkiye'nin AB sürecini destekliyoruz.

Görüşmenin ardından açıklama yapan İsveç Başbakanı Kristersson, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması yönünde çok büyük bir adım atıldığını ve Türkiye ile işbirliği formatı olan, yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını söyledi.

Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin de görüşmede ele alındığını söyleyen Kristersson, "İsveç olarak Türkiye'nin AB sürecini destekliyoruz. Modernize edilmiş bir Gümrük Birliği ve vize serbestisi konusunda da desteklerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İsveç'in Türkiye'ye verdiği tahahhütleri devam ettireceğine değinen Kristersson, "Bu, İsveç'in uzun vadeli bir taahhüdü. NATO üyesi olmak için yaptığımız bir şey değil" dedi.

İsveç'te yaşanan Kur'an-ı Kerim yakılması provokasyonuna da değinen Kristersson, "Bu provokasyonlar İsveç'in NATO'ya girmemesi için yapılmıştı. Ayrıca Türkiye ve Müslümanlara hakaret etmek için yapılmıştı. Bence bunu yapanlar aklını başına almalı ve tehlikeli bir dünyada yaşadığımızı görmeli" açıklamasında bulundu.

Hamas heyetinden Mısır ziyareti: İsrail’in teklifine yanıt verecek Hamas heyetinden Mısır ziyareti: İsrail’in teklifine yanıt verecek

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması kararını meclise sunacağını bildirdi.