Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücreti şu sözlerle duyurmuştu:

"Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete, önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üretenin, işverenin ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir."

Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.

MEB resmen duyurdu! Yeni müfredat taslağı açıklandı MEB resmen duyurdu! Yeni müfredat taslağı açıklandı

2023 yılında ücretli öğretmenlerin ders saati brüt 54,87 TL olarak hesaplanmaktadır. Ücretli öğretmenlerin 2023 ortalama maaşı ise 7000 TL ile 10.000 TL aralığında değişmektedir. Ücretli sınıf öğretmeni maaşı, girdikleri ders saatine göre aldıkları maaşı belirlerler. Bu nedenle, ders saati ve çalışma saatlerine bağlı olarak maaşları farklılık gösterebilir.

Yeni asgari ücretin ve aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da tartışma konusu oldu. Uzun zamandır kadroya alınmayı bekleyen ve kadrolu öğretmenlerle hemen hemen aynı işi yapan ücretli öğretmenler, maaşlarının yine asgari ücretin altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. 

Yıllarca alanlarında eğitim alan ücretli öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca kadro stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu. 

Pes etmeden birçok mecradan yetkililere seslenen ücretli öğretmenler basın açıklamalarında bulunuyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyerek yaşadıkları mağduriyetleri dillendiren ücretli öğretmenler bir an önce kadroya alınarak çalışma şartlarında düzenleme yapılmasını talep ediyor. 

Ücretli öğretmenler çalıştıkları kurumda öğretmenliğin yanı sıra birçok işle uğraştıklarını ancak maaşlarıyla bunun karşılığını alamadıklarını belirtiyor.