Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile başlayan Ukrayna'daki savaş 12'nci haftasında.

Dünyanın gözü kulağı ise haftalardır kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasında. Rus güçlerine karşı direnen askerler için Kiev kararını verdi.

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Kiev askerlere 'savaşı bırakın' emri verdi.

AFP haberi Ukraynalı komutan Denys Prokopenko'nun açıklamalarına dayandırdı. Prokopenko Telegram üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Yüksek askeri komutanlık, garnizonumuzdaki askerlerin hayatlarını kurtarmak ve şehri savunmayı durdurmak için emir verdi.'

SAVAŞTA BİR İLK

Bu emir sonrası kentin tamamının Rusya'nın eline geçtiği belirtiliyor.

Bu durum ise Rusya için oldukça önemli zira Putin'in emri ile başlayan savaşta Rus güçleri henüz büyük bir Ukrayna kentinin tamamını ele geçirememişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan barış formülü zirvesi mesajı: Erdoğan, büyük bir aktör Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan barış formülü zirvesi mesajı: Erdoğan, büyük bir aktör

Putin, Rus birliklerini bölgeyi ablukaya almaları emrini vermiş ve 'sinek bile uçurmayın' talimatı ile iletmişti. Rus liderin bu hamlesi haftalar sonra meyvesini verdi.

Rusya geçtiğimiz saatlerde teslim olduktan sonra Azovstal Çelik Fabrikası'ndan tahliye edilen askerlerin Donetsk bölgesindeki bir eski cezaevi kompleksine yerleştirildiğini açıklamıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada 'Ukraynalı kahramanların en kısa zamanda evlerine dönüşü için' bir esir takası umudu dile getirilmiş, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Ukraynalı askerlerin, savaş esiri mi yoksa "savaş suçlusu" mu sayılacağı konusundaki soruları yanıtlamamıştı.