Kuşatma altındaki Mariupol'da, Rusya şimdiye kadarki en büyük kentinin tam kontrolünü ele geçirmeye çalışırken azalan Ukrayna kuvvetlerinin saklandığı bir çelik üretim bölgesinden patlamalar gürledi ve dumanlar yükseldi.

Avrupa'nın en büyük metalürji tesislerinden biri olan Azovstal demir ve çelik fabrikaları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden yedi hafta sonra, silahları yetersiz, sayıca az ve kuşatılmış Ukrayna kuvvetleri için apokaliptik bir tabya haline geldi.


Haftalarca süren bombardımanla harap olan güney limanının doğusunda, tesis, Azak Denizi'ne bakan ve sayısız bina, yüksek fırın ve demiryolu hattı içeren 11 kilometrekareden (4.25 mil kare) fazla bir alanı kaplayan bir sanayi bölgesinde yer alıyor. .

Kiev merkezli bir askeri analist olan Oleh Zhdanov, "Azovstal fabrikası, Rusların ... basitçe (Ukrayna kuvvetleri) bulamadığı o kadar çok binaya sahip devasa bir alandır" dedi.

Zhdanov, "Bu yüzden (Ruslar) kimyasal bir saldırı denemekten bahsetmeye başladılar, onları dumanla dışarı atmanın tek yolu bu" dedi.

Ukrayna, Rusya'nın Mariupol'da kimyasal silah kullanmış olabileceğine dair doğrulanmamış bilgileri kontrol ettiğini söyledi. Rusya destekli ayrılıkçılar kimyasal silah kullandıklarını yalanladı.

Barış zamanında, Azovstal demir ve çelik fabrikaları yılda 4 milyon ton çelik, 3,5 milyon ton sıcak metal ve 1,2 milyon ton haddelenmiş çelik pompaladı.

Şehrin diğer Illich Steel and Iron Works gibi, Azovstal da Ukrayna'nın en zengin adamı milyarder Rinat Akhmetov tarafından kontrol edilen Metinvest'in elinde.

Rus ayrılıkçı komutan yardımcısı Pazartesi günü Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Moskova'nın limanın yüzde 80'ini ele geçirdiğini, ancak direnişin devam ettiğini ve Ukrayna kuvvetlerinin hepsinin "Azovstal fabrikasına doğru çıkmaya" çalıştığını söyledi.

Fabrikayı "şehirdeki kale" olarak nitelendirdi.

Şehrin savunucuları arasında Ukraynalı deniz piyadeleri, motorlu tugaylar, bir Ulusal Muhafız tugayı ve daha sonra Ulusal Muhafızlara dahil edilen aşırı sağ milliyetçiler tarafından oluşturulan bir milis olan Azak Alayı yer alıyor.

Azovstal ve onun kurucularından Andriy Biletskiy, onu "Azak'ın kalesi" olarak da adlandıran, belirgin bir şekilde Azovstal ile ilişkilendirilen, Moskova'nın savaş hedefleri arasında yer alan Azak Alayı'dır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işgali "Ukrayna'nın askerden arındırılması ve nazinden arındırılması" için "özel bir operasyon" olarak nitelendiriyor, ancak Ukrayna ve Batı, Rusya'nın sebepsiz bir saldırganlık savaşı başlattığını söylüyor.

Askeri analist Sergiy Zgurets, "Azov gerçekten de Azovstal'ın topraklarında... Bunlar, havadan yok edilemeyen atölyelerin bulunduğu devasa bölgeler, bu yüzden Ruslar ağır bombalar kullanıyor" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın 36. Deniz Tugayının 162 subayı da dahil olmak üzere 1000'den fazla askerinin Mariupol'da teslim olduğunu, ancak Ukrayna bunu doğrulamadığını söyledi.

Ukrayna danışmanı Oleksiy Arestovych daha sonra 36. Deniz Tugayı üyelerinin Azak Alayı'na katılmak için "son derece riskli bir manevra" yapmayı başardıklarını söyledi.

Almanya'da oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine polis müdahalesi Almanya'da oturma eylemi yapan Filistin destekçilerine polis müdahalesi

"36. tugay parçalara ayrılmaktan kurtuldu ve şimdi ciddi ek fırsatlara sahip, esasen ikinci bir şans elde ediyor" dedi.

Şehirde cep telefonu alımı ve internet olmaması, bilginin yetersiz olduğu anlamına gelir. Ukrayna, savunmasını tehlikeye atabilecek asker sayısı gibi şeyleri sıkı bir şekilde kontrol etti.

Azak'ın Biletskiy'i, 20 Mart'ta Ukrayna'nın NV haber sitesine Ukrayna'nın şehri 14.000'e kadar Rus'a karşı savunan toplam 3.000 savaşçıya sahip olduğunu söyledi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır.