Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'u nasıl fethetti? Rotası belirleniyor Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'u nasıl fethetti? Rotası belirleniyor

İzmir'de 5 Eylül 1930'da dünyaya gelen usta oyuncu, yine ilk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda şan ve piyano bölümlerini bitirdi. Bu dönemde tiyatro oyuncusu olmaya karar verdi. İlk olarak İzmir Şehir Tiyatrosu'nda 1948'de "Kadınlar Terzihanesi" ve "Portakal Kabukları" adlı çocuk oyunuyla sahneye çıkan Güvenç, İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle İstanbul'a taşındı ve İstanbul Şehir Tiyatrolarına katıldı.

Nedret Güvenç, 1950'de de "Yüzbaşı Tahsin" fil­miyle sinemaya adım attı. Sanat hayatı boyunca 300'den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu, bir­çok yabancı filmin seslendirmesinde de çalıştı. Sanatçı, 1959 ile 1960 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosunda da konuk oyuncu olarak sahneye çıktı. Sonrasında tekrar İstanbul'a döndü. 1974'te "En Büyük Kumar", daha sonra "Bernarda Alba'nın Evi" oyununun yönetmenliğini üstlendi.

Sanat hayatı boyunca birçok ödüle değer görülen usta oyuncu, adına ayrıca 9 Mart 2010'da İzmir'de "Nedret Güvenç Tiyatro Sahnesi" adına tiyatro açıldı. Nedret Güvenç, 31 Temmuz 2021'de 91 yaşındayken İstanbul'da hayatını kaybetti ve Kilyos Mezarlığı'na toprağa verildi. Ünlü tiyatro sanatçısı Nedret Güvenç, 50. sanat yılını düzenlediği basın toplantısıyla kutladı.