2020 yılında pandeminin başlamasıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmiş, pandemi döneminin bitmesiyle de izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştı. Gözler 2023 yılı için hükümetin çalışmalarına çevrilirken, af düzenlemesinin masada olup olmayacağı da mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. 

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

Genel af çıkacak mı?

İktidara yakın yorumlarıyla öne çıkan Gazeteci Cem Küçük seçim öncesinde katıldığı televizyon programında genel af konusunda bir hamle de bulunacağına dair duyumlar aldığını belirtmişti.

Küçük, açıklamalarının duyum olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı: 

"Cezaevi mahkumlarıyla ilgili genel af gelebilir. Bugün Ankara'da sabah programımızda böyle bir haber aldık, bazı AK Partili yetkili isimler bu konuşuluyor dediler, kesin bir şey yok. BAĞ-KUR ve SGK'yı eşitleme, 5000 prim gün yıllara dağıtıldı, bununla ilgili belki birleştirme... Bayram bitene kadar bu vaatlerin ardı arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu son söylediklerim duyumdur."

Küçük'ün bu açıklamalarının ardından çok geçmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları mahkum ve mahkum yakınlarını hayal kırıklığına uğrattı. 

"Genel af düşünüyor musunuz?"

Canlı yayında "Genel af düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaylığını af üzerine inşa etmediğini belirterek Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan soruya cevap olarak şunları söyledi: "Terörist başını bırakacaklarmış. Selo'yu bırakacaklarmış. Bu ülke bir hukuk devleti. FETÖ'nün içerideki uzantılarına bırakılacakmış. Bunu nasıl diyebilirsin? O zaman her gücü eline alan, cezaevlerinin kapılarını açtım açıyorum...

Bunlar oy için yapılan şeylerdir. Biz gelirsek bunlar serbest bırakacağız, o yüzden oylar bize. Karşımızdaki zat bunu Meclis kürsüsünden defalarca söyledi. Bu bir hukuk devletinin ahlaki yapısına uygun değil. Ben cumhurbaşkanlığı adaylığımı genel af üzerine kurmadım. Bay bay Kemal buradan ne elde ederim bunun peşinde.

''29 Ekim'e kadar af çıkacak"

Ceza hukukçusu Ersan Şen, katıldığı canlı yayın programında mahkum affıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Şen, "Af çıkacak, ancak genel mi, özel mi, bilemem, ancak 29 Ekim'e kadar af çıkacak" ifadelerini kullandı.

Ceza hukukçusu Ersan Şen'in bu açıklamalarının ardından umutlanan yüz binlerce mahkum yakını sosyal medya hesaplarından yetkililere seslenmeye devam ediyor.