Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, "Ukrayna 2024 Yılı" forumunda yaptığı konuşmada, Rusya'nın savaşında yaklaşık 31,000 Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi. Yıl 2024" forumunda 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada:

"Her bir kişi bizim için çok büyük bir kayıp. Bu savaşta 31,000 Ukraynalı asker öldü" dedi. "Bu bizim için çok acı verici." ifadelerini kullandı.

Bu açıklama Zelenskiy'nin işgalin başlamasından bu yana Ukraynalı askerlerin ölü sayısına ilişkin ilk kez kamuoyuna açıkladığı bir rakam. Ukrayna hükümeti savaş boyunca kayıp sayılarını gizli tuttu.

Zelensky bu sayının Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 10 yıllık saldırganlığının tamamını mı yoksa sadece işgalin son iki yılını mı kapsadığını açıklamadı. Bu sayı aynı zamanda savaşta öldüğü resmi olarak açıklananları da kapsıyor. Gerçek rakamın daha yüksek olması ise muhtemel.

Rusya 500 bin kayıp verdi

Ayrıca savaşta 180,000 Rus askerinin öldüğünü ve yaralılarla birlikte Rusya'nın 500,000 kayıp verdiğini söyledi.

"Kaç yaralı (Ukraynalı) olduğunu söylemeyeceğim çünkü Rusya kaç kişinin savaş alanını terk ettiğini bilecektir."

Bağımsız Rus medya kuruluşları Meduza ve Mediazona 24 Şubat'ta yaptıkları ortak bir çalışmada Rusya'nın savaşta 83,000 Rus askerinin öldüğünü bildirdi.

Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot youtuber 25 metreden yere düştü! Siri ile yardım çağırdı Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot youtuber 25 metreden yere düştü! Siri ile yardım çağırdı

Rusya’nın işgal ettiği topraklarda on binlerce sivil öldü

Rusya'nın işgal ettiği topraklardaki savaşta on binlerce sivilin öldürüldüğünü belirten Zelensky, bu sayının tam olarak bilinmediğini, ancak topraklar kurtarıldıktan sonra bu sayının öğrenilebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu (HRMMU) 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana en az 10.582 sivilin öldüğünü ve yaklaşık 20.000 sivilin yaralandığını söyledi.

Kaynak: The Kiev Independent