Emeklilikte yaşa takılanlarla ( EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından Zorunlu Emeklilik  düzenlemesinin yürürlükten kaldırılıp kaldırılmadığı da merak konusu oldu.

Bilindiği üzere; taşerondan kadroya geçen işçilerin, emekliliği hak ettikleri tarih itibariyle emekliye sevk edilmeleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) amir hükmüydü.

KHK’daki söz konusu düzenleme şu şekilde:

“Sürekli  işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde  sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.”  

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

Bu nedenle kamu kurumları, çalıştırdıkları 696 KHK'lı işçilerini bu hüküm çerçevesinde, emekliliği hak ettikleri tarih itibariyle emekli ediyorlardı. Yapılan EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırıldı.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ( EYT) ilgili düzenlemeleri içeren SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN' un  2.Maddesine göre;

MADDE 2- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile geçici 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

EYT düzenlemesiyle birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen kamu işçilerinin zorunlu emekliliği kaldırılmış olup, emeklilik hakkını kazanmış olanlar bu tarihten itibaren kurumları tarafından emeklilik nedeniyle işten çıkarılamayacaklar.