İki yılda bir yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına binlerce gıda mühendisi katılıyor. Günden güne büyüyen atama eksikliği nedeniyle mesleklerini icra etmekte zorlanan gıda mühendisleri alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan gıda mühendisleri atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Uzun süren eğitim hayatlarının ardından bir o kadar da atanmayı bekleyen mezunlar işsizlikle baş başa kalırken meslek hayatlarının başında kazanmaları gereken deneyimlerden de mahrum bırakılıyor. 

Atamaların yetersiz olması nedeniyle bu alanlarında ülkemize hizmet edebilecek nitelikli gıda mühendisleri  göz ardı ediliyor. 

Atanarak mesleklerini icra etmek isteyen binlerce gıda mühendisi işsizlik psikolojisiyle mücadele ederken birçok mecrada yetkililere seslenerek istihdam sağlanmasını istiyor. Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen gıda mühendisleri yaşadıkları istihdam sorununu ve taleplerini şu sözlerle açıkladı: 

Sayın Cumhurbaşkanımız,

Bakanlığımızın sahada göstermiş olduğu yoğun çabalara dahil olmak, gıda kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve doğrulanması işlemlerinde yer almak, gıda işletmelerine yapılan denetim sayılarında yeterlilik ve kaliteyi sağlayabilmek için Gıda Mühendisleri olarak bizler göreve hazırız. 

Bakanlığımızca açıklanan 2022 verilerine göre onaylı işletme sayısı 722090 ve aynı yılda yapılan denetim sayısı 1350000 olarak belirtilmiş. İşletme başı yılda ortalama 1,8 denetim yapılmış oluyor. Her geçen gün artan işletme sayısı göz önüne alındığında denetimlerde yetersiz kalındığı ortadadır.
 
Gıda zehirlenmesi, taklit, tağşiş skandallarının gündemde fazlaca yer bulduğu bu günlerde gıda güvenliği tehlikesi devam etmektedir. Tüm bunlar karşısında uygun olmayan ürünlerin tüketime sunulması, toplum sağlığını ve sağlık sektörüne yük oluşturarak ülke ekonomisini tehdit etmektedir.

Özel sektörde kendisine maaş veren işverenine, hijyen ve denetimler konusunda gereğini yaptıramayan meslektaşlarımız  işten çıkarılma kaygısı altında çalışmaktadır bu nedenle gıda mühendislerinin bağımsız ve güvenilir bir şekilde denetimlerini gerçekleştirebilmesi ve gıda güvenliğinin tam olarak sağlanabilmesi için kamu denetimlerinin yoğunlaştırılması ve yalnızca 4 yıl lisans eğitimi almış gıda mühendislerince gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Geçtiğimiz süreçte neredeyse tüm Bakanlıklar atama ilanlarını duyurmuş olmasına rağmen, biz gıda mühendisleri bu müjdeli haberleri maalesef alamadık. Bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığı duyurulsa da net bilgiye erişememekte ve atamayı bekleyen Gıda Mühendisleri olarak önümüzü görememekteyiz. Geçtiğimiz 3 sene içerisinde toplamda sadece 149 Gıda Mühendisi alımı yapılmış, bu durum KPSS’den 80 üzeri puan alan ama halen atanamayan biz Gıda Mühendislerini derinden üzmüştür.

Tüm bu veriler ışığında kamuda Gıda Mühendisi sayısının artırılması ve gıda üretim ve satışı yapan işletmelerin tamamının denetimlerinin kamu güvencesi altında Gıda Mühendisleri tarafından gerçekleştirilmesi ve bu amaçla atama sayılarının artırılması konusunda ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesini arz eder, taleplerimizin olumlu değerlendirileceğine dair inancımızın tam olduğunu bildirmek isteriz.
Saygılarımızla,

Kamuya İstihdam Talep Eden Gıda Mühendisleri

Ankara'da 1 Mayıs hazırlığı: Bazı yollar trafiğe kapatılacak Ankara'da 1 Mayıs hazırlığı: Bazı yollar trafiğe kapatılacak