İsrail'in Gazze'deki saldırılarında bilanço artıyor: Son rakamlar... İsrail'in Gazze'deki saldırılarında bilanço artıyor: Son rakamlar...

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları bugün, olası bir barış anlaşması üzerinde ortak bir sınır komisyonu ve çalışma grubu üzerinde görüşmeler yapma konusunda anlaştılar.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Yakın gelecekte Ortak Sınır Komisyonu ve barış anlaşmasının hazırlanmasına ilişkin Çalışma Grubunun toplantılarının yapılmasına karar verildi." dedi.

Açıklamada, "Bakanlar, her iki ülkenin liderleri düzeyinde varılan anlaşmaların devamı niteliğinde görüş alışverişinde bulundu" denildi.

Bakü ve Erivan'ın "Ortak Sınır Komisyonu'ndaki katılımcıların parametreleri üzerinde anlaştıkları" ve "insani alandaki adımların devamına ilişkin konuları" tartıştıkları belirtildi.

Bu arada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada anlaşmayı doğruladı ve iki tarafın "sınırlama ve sınır güvenliği komisyonunun yapısı üzerinde anlaştığını" söyledi.

Açıklamada, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile "insani meselelerin ele alınması, barış müzakerelerine yönelik çalışmaların hazırlanması ile ilgili konuları" görüştü.

Bu ayın başlarında, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında Brüksel'de bir görüşmeye ev sahipliği yaptı ve burada iki taraf bir barış anlaşması sağlama konusundaki istekliliğini dile getirdi.

Eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki ilişkiler, Ermeni ordusunun Azerbaycan'ın bir parçası olarak uluslararası alanda tanınan bir bölge olan Yukarı Karabağ olarak da bilinen Dağlık Karabağ'ı ve yedi bitişik bölgeyi işgal ettiği 1991 yılından bu yana gergin.

27 Eylül 2020'de yeni çatışmalar patlak verdi ve altı haftalık savaş sırasında Azerbaycan birkaç şehri, 300 yerleşim yeri ve köyü geri aldı.

Çatışma, Kasım 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda, Ermenistan'ın on yıllardır işgal ettiği toprak parçalarını bıraktığı bir anlaşmayla sona erdi.

Ocak 2021'de üç ülkenin liderleri, tüm Kafkas bölgesinin yararına ekonomik bağlar ve altyapı geliştirme konusunda anlaştılar.

Bu haberde kaynak ANews'tir.