Eski İYİ Partili Halaçoğlu yeni parti kuruyor! İsmi belli oldu Eski İYİ Partili Halaçoğlu yeni parti kuruyor! İsmi belli oldu

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 100'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin ilk siyasi partisi, Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. "Halk Fırkası" olarak kurulan partinin adının başına, 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü getirildi.

Dünyanın en eski siyasi partilerinden biri olan, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kalan CHP, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa'ya dayanılarak kuruluşunun 69'uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı.

Vekaleten görev alanlar hariç, CHP'de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP'nin 100 yıllık tarihinin aynı zamanda modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve gelişiminin de kilometre taşlarını oluşturduğunu belirtti.

Akın, "Hem partimizin hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutluyoruz" söyleminde bulundu.