Ukrayna'da askeri bir varlık yerine, çoğu NATO üyesi olan Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'nın mali sistemini ve seçkinlerini zaten hedef alan koordineli kısıtlamalara ek olarak daha fazla ekonomik yaptırım beklediklerini belirterek bildirdiler.

Altı yetkili Reuters'e verdiği demeçte, AB yetkililerinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Uluslararası Para Fonu'ndaki nüfuzu ve finansmana erişimi üzerindeki kısıtlamaları incelediklerini ifade etti

Bloğun üst düzey diplomatı Josep Borrell, yeni yaptırımlarla ilgili tüm seçeneklerin masada kaldığını aktardı.

Ancak, üye devletlerin Moskova ile iş yapma konusundaki bölünmeleri ve bazı ülkelerin Rus enerji kaynaklarına aşırı bağımlılığı nedeniyle 27 ulustan oluşan AB'nin kesin önlemler üzerinde ne zaman anlaşmaya varabileceği hemen belli değildi.

Eurointelligence'ın düşünce kuruluşu Eurointelligence'ın savaş sırasında bile günlük 700 milyon dolar tutarında olduğunu söylediği AB'nin Rusya'dan gaz ithalatının olası bir şekilde askıya alınmasıyla ilgili soru sorulduğunda Borrell gazetecilere verdiği demeçte, "Her şeyi değerlendireceğiz" diye belirtti.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney cuma günü yeni bir yaptırım açıklanmayacağını, ancak dördüncü turun daha fazla Rus bankasının SWIFT uluslararası transfer sistemine erişimini etkileyebileceğini, Rus gemilerinin Avrupa limanlarından girişini engelleyebileceğini ve çelik, kereste, alüminyum veya kömür gibi ithalatları azaltabileceğini ifade etti.

Özel askeri operasyonunda son durum

Putin, Ukrayna'nın faşist hükümetinden kurtulmak ve ülkeyi silahsızlandırmak için "özel askeri operasyonunu" başlattı. Zelenskiy, Moskova'nın Rusya sınırında gelişen liberal bir demokrasiyi engellemeye çalıştığını ifade etti.

Rus işgal kuvvetleri Cuma günü güneydoğu Ukrayna'da şiddetli çatışmalarda Avrupa'nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi ve küresel alarmı tetikledi, ancak bir eğitim binasında çıkan büyük bir yangın söndürüldü ve yetkililer tesisin artık güvenli olduğunu söyledi.

DEM Parti’den Kobani Davası kararlarının ardından üç ilde buluşma çağrısı DEM Parti’den Kobani Davası kararlarının ardından üç ilde buluşma çağrısı

İrlandalı Coveney, "Bu sadece Ukrayna ve Rusya ile ilgili değil" dedi. "Bu, Avrupa kıtasında yaşayan, bir kazadan veya tesisin ihlalinden potansiyel olarak etkilenebilecek olan hepimizle ilgili." diyerek sözlerine ekledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.