"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Dünya Çin, uzay bilişimi uydularını başarıyla fırlattı

Çin, uzay bilişimi uydularını başarıyla fırlattı

Çin, bulut bilişim tabanlı uzay teknolojileri için kritik öneme sahip yeni uydularını Long March-2D roketiyle uzaya gönderdi. Bu adım, ülkenin uzayda veri işlem kapasitesini küresel ölçekte genişletmeyi hedefliyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Çin, uzay teknolojileri alanındaki iddiasını sürdürerek, uzay bilişimi ağının temelini oluşturacak yeni uyduları başarıyla fırlattı. Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın aktardığına göre, Long March-2D roketiyle uzaya taşınan uydular, ülkenin kuzeybatısında yer alan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden gönderildi.

Uzay Bilişimi Nedir?

Fırlatılan uyduların, önceden planlanan yörünge pozisyonlarına başarılı şekilde yerleştiği ve uzay bilişimi altyapısının temel taşlarını oluşturacağı açıklandı. Bu uydular, Çin’in küresel çapta kurmayı hedeflediği uzay tabanlı bulut bilişim ağına katkı sağlayacak. Peki, uzay bilişimi teknolojisi nedir?

Uzay bilişimi; dünya üzerindeki bilgisayar sistemleriyle benzer şekilde, ancak uzaydaki uydu sistemlerinin birbiriyle entegre çalışmasını sağlayan bulut tabanlı teknolojilere deniyor. Bu teknoloji; yüksek çözünürlüklü yer gözlemleri, uzay keşif görevleri ve uydu koordinasyon sistemleri için büyük önem taşıyor.

Çin'in uzay ajansı tarafından yapılan açıklamada, bu fırlatmanın Long March roket ailesiyle gerçekleştirilen 576'ncı başarılı taşıma görevi olduğu belirtildi. Bu, Çin’in hem uzay taşımacılığı hem de yörünge görevleri konusundaki istikrarlı performansının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlara göre Çin’in uzay bilişimi uyduları, yalnızca teknik bir yenilik değil; aynı zamanda ABD ve Avrupa’nın önde gelen uzay bilişim ağlarına karşı rekabetçi bir adım olarak öne çıkıyor. Bu tür sistemler, gelecekte askeri stratejilerden sivil uygulamalara kadar birçok alanda kritik rol oynayacak.