Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karadeniz’in sisli ve yağışlı coğrafyasında yer alan Rize-Artvin Havalimanı'nda uçuş güvenliğini artırmak için ikinci bir Aletli İniş Sistemi’nin (ILS) kurulumunun başarıyla tamamlandığını açıkladı.
Deniz dolgusu üzerine kurulan ve 14 Mayıs 2022’de hizmete açılan havalimanı, Türkiye’nin ikinci, dünyanın beşinci deniz üzerine inşa edilen havalimanı olma özelliğini taşıyor.
Rize-Artvin Havalimanı’nda Yeni ILS Sistemi Haziran’da Aktif Hale Gelecek
Uraloğlu, 19 Nisan 2025’te uçuş kontrol testleri tamamlanan yeni sistemin, Haziran ayında havacılık bilgi yayınına (AIP) dahil edilmesinin ardından aktif olarak kullanılacağını, “Yeni ILS sistemi sayesinde, özellikle yoğun sis, alçak bulut ve yağış gibi görüş mesafesini kısıtlayan durumlarda uçakların güvenli şekilde inişi mümkün hale geliyor.” açıklamasıyla belirtti.

Yalnızca yön bilgisi değil, aynı zamanda hassas süzülüş hattı verisi de sağlayan ILS sistemine ek olarak, CAT II aydınlatma sisteminin de kurulum ve testlerinin tamamlandığını söyleyen Bakan Uraloğlu, “CAT II aydınlatma sistemi şu anda faal durumda ve düşük görüş koşullarında iniş emniyetini artıran önemli bir unsur olarak işlev görüyor.” ifadelerini kullandı.
Pazar ilçesinde 100 milyon ton deniz dolgusu üzerine kurulan Rize-Artvin Havalimanı, 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki pistiyle uluslararası standartlara sahip. 7 uçak kapasiteli aprona sahip havalimanı, 2024 yılı içerisinde 1 milyon 97 bin 828 yolcuyu ağırladı. Açıldığı günden bugüne toplamda 3 milyona yakın kişiye hizmet verdi.
Havalimanının sadece bir ulaşım merkezi değil, aynı zamanda bölgenin mimari simgesi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, çay bardağı formundaki Hava Trafik Kontrol Kulesi ve terminalde yer alan Çay Müzesi ile turizm ve kültüre de katkı sağladığını belirtti.
