Konuşmasında, demokrasi, çoğulculuk ve özgürlük gibi temel değerlere vurgu yapan Kral Charles, “Demokrasi, çoğulculuk, hukukun üstünlüğü, kendi kaderini tayin hakkı ve özgürlük, Kanadalıların değer verdiği ve hükümetin korumaya kararlı olduğu değerlerdir.” ifadelerini kullandı.
Kral Charles’ın, “Kanada’nın Kanada olarak kalacağına” yaptığı vurgu, parlamento üyeleri tarafından uzun süre alkışlandı. Yaklaşık yarım saat süren konuşmasında Kral Charles, Kanada’nın güçlü ve özgür yapısının altını çizdi. Bunun yanı sıra “uygun fiyatlı konut, çevre, Kanada yerlilerinin sorunları ve sınır güvenliği” gibi konulara da değinerek, Kanada’nın karşı karşıya olduğu önemli başlıklara dikkat çekti.
İngiltere Kralı 3. Charles’ın konuşması, ABD Başkanı Trump’ın Kanada’yı ABD’nin 51. eyaleti yapma yönündeki açıklamalarına bir yanıt olarak değerlendirildi. Trump, Kanada’nın ABD’ye bağlanması konusunda defalarca konuşmalar yapmıştı.
Trump: Kanada’nın ABD’ye Bağlanması Avantajlı
ABD Başkanı Trump, göreve başladığı ilk günlerden bu yana Kanada’nın eski Başbakanı Justin Trudeau ile iki ülke arasındaki ticari ilişkiler üzerinden çeşitli tartışmalar yaşamıştı. Trump, Kanada’ya ABD tarafından sağlanan milyarlarca dolarlık sübvansiyonun, ancak Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması halinde mantıklı olacağını savunmuştu.
Trump, sosyal medya paylaşımında “yıllar önce yapay bir çizgiyle ayrılan” Kanada ve ABD arasında artık bir sınır olmaması gerektiğini savundu. “Bu toprak kütlesinin nasıl da güzel olacağını düşünün. Her açıdan avantajlı, hiçbir dezavantajı yok. Bu, zaten olması gereken bir şeydi.” ifadelerini kullanarak, Kanada’nın ABD’ye bağlanması fikrini kamuoyunun gündemine taşıdı.
İngiltere Kralı 3. Charles, Kanada’nın yanı sıra İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Karayipler ve Pasifik Okyanusu’ndaki diğer irili ufaklı ülkeler dahil olmak üzere toplam 16 ülkenin devlet başkanı konumunda bulunuyor.
Kaynak: AA