İsrail, yayınlarını sonlandırma kararı aldığı Al Jazeera'nin ofisini bastı, ekipmanlarına el koydu İsrail, yayınlarını sonlandırma kararı aldığı Al Jazeera'nin ofisini bastı, ekipmanlarına el koydu

BM raportörleri, 15 Mart İslamofobi İle Mücadele Uluslararası Günü dolayısıyla yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, BM Genel Kurulunun 2022'de 15 Mart'ı "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" ilan ettiğini, hoşgörü ve barış kültürünün her düzeyde desteklenmesine, küresel diyaloğun teşvikine yönelik uluslararası çabaların güçlendirilmesi çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Din veya inanca dayalı korkutma, şiddet ve tahrik eylemlerinin geçen yıl dünya genelinde hızla arttığı belirtilen açıklamada, İslam karşıtlığının da endişe verici boyutlara ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, ülkelere İslam karşıtlığı da dahil her türlü dini nefrete karşı her türlü tepkiyi evrensel değerler, ilkeler ve uluslararası insan haklarının yasal çerçevesine dayandırma çağrısı yapıldı.

“DÜNYANIN HER YERİNDE CAMİLERE YÖNELİK SALDIRILARA TANIK OLUYORUZ"

"Kur'an-ı Kerim'in planlı ve halka açık bir şekilde yakılması içler acısı bir durumdur." ifadesine yer verilen açıklamada, İsrail'in ramazan boyunca yaygın açlığa ve ciddi yetersiz beslenme belirtilerine rağmen Gazze'deki çoğunluğu Müslüman sivil nüfusa yeterli insani ve gıda yardımı ulaştırmayı engellemeye devam etmesinin dehşet verici olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, İsrail'in, Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişlerine getirdiği yersiz kısıtlamadan ciddi anlamda endişe duyulduğu vurgulanarak, "Dünyanın her yerinde camilere, kültür merkezlerine, okullara ve hatta Müslümanlara ait özel mülklere yönelik saldırılara tanık oluyoruz." ifadesi kullanıldı.

2023'TE İSLAMOFOBİK VAKA SAYISI YÜZDE 57 ARTTI

Avrupa İslamofobi ile Mücadele Topluluğu (CCIE) 2023 yılına dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Avrupa geneli ve bilhassa Fransa bağlamına dair göstergelerin incelendiği raporda psikolojik şiddet kapsamına kapsamına giren taciz vakalarının sayısında yüzde 300’lük bir tırmanış ve şiddet vakalarında genel bir artış  görülüyor. Yaşanan bu artışta Filistin ve İsrail arasında 7 Ekim sonrası yaşanan durumun da etkili olduğu vurgulanıyor.

CCIE’ye bildirilen ve hukuk departmanı tarafından kategorize edilen İslamofobik vaka sayısı 527’ten 828’e yükseldi: Bu 2022’den 2023’e yüzde 57’lik bir artışa tekabül ediyor. Rakamlar CCIE’nin yaptığı inceleme ve tasnif nedeniyle bildiren bütün vaka sayısını yansıtmıyor. Fakat CCIE ile iletişime geçen insan sayısında da benzer bir artışı görmek mümkün: 2022’de 787 kişi ihbarda bulunmak ya da tanıklıklarını anlatmak amacıyla kurumla temas kurarken, 2023’te bu sayı 1303’e yükseldi. Temasa geçenlerin büyük kısmı kurumun da bulunduğu Fransa’dan geliyor.

Editör: Elif Zülfigaroğlu