Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülkeleri açıkladı. Son 5 yıldır listenin ilk sırasına yerleşen Japonya'yı, bir diğer Asya ülkesi tahtından etti. 

Listede ilk sırada yer alan Avrupa ülkeleri arasında Almanya,  İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, İrlanda, Belçika, Hollanda, İsviçre ve Malta yer aldı.

Her yıl birinci olan Japonya ise bu yıl 3. sıraya yerleşti. Güney Kore de Japonya ile aynı puana sahip olarak 3. oldu. Dünyanın en güçlü pasaportuna sahip olan ülke ise 192 puanla Singapur seçildi.


4. sırada yer alan Birleşik Krallık, geçen yıllara göre 2 sıra daha yukarı çıktı. 

Taliban rejimi nedeniyle hak ve özgürlükler açısından büyük puan kaybeden Afganistan, her yıl olduğu gibi yine listenin en alt sıralarında kendisine yer buldu. Afganistan'ı, Suriye ve Irak takip etti.

Yine bir Orta Doğu ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin listede 12. sırada yer alması dikkat çekti. 

İsrail Savaş Kabinesi toplanıyor! Gündem esir takası İsrail Savaş Kabinesi toplanıyor! Gündem esir takası

Yunanistan 7. sırada yer alırken, ABD ise hemen Yunanistan'ın altına yerleşerek 8. oldu. Henley Pasaport Endeksi'ne göre Amerikan pasaportuna sahip bireyler, 184 varış noktasına vizesiz girebiliyor ancak ABD, yalnızca 44 uyruğun ülkesine vizesiz girmesine izin veriyor. 

Türkiye ise kendine ancak 50. sırada yer bulabildi. Pasaport endeksi konseptinin mucidi Dr. Christian H. Kaelin, ''Pasaport, yalnızca seyahat özgürlüğümüzü tanımlayan bir belge değil. Güçlü bir pasaport, aynı zamanda uluslararası yatırım ve iş fırsatları açısından önemli finansal özgürlükler sağlar'' dedi.