Enflasyon verileri 3 Ocak'ta açıklanırken, memur ve memur emeklisinin maaşına yüzde 50'ye yakın zam yapılacağı belli oldu. SGK ve Bağ-Kur emeklisi için ise zam oranı yüzde 37,5 olarak kaldı. Zam oranlarının belli olmasının ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı da büyük merak uyandırdı.

SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 37.57 zam oranına göre hesaplanmış maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yüklendi. Emekliler e-Devlet uygulamasında 4-A emekli aylığı bilgisi bölümünde, yeni maaşlarının tutarını ek ödemeleriyle birlikte görebiliyorlar.

Emekliler tahsis numaralarına göre yeni maaşlarını 17 Ocak’tan itibaren çekebilecekler. Ek zam yapılırsa, bir sonraki maaşa fark olarak yansıtılacak veya arada ek ödeme olarak verilecek.

E-Devlet’te yer alan bilgilere göre maaşı 8 bin 700 lira olan bir emeklinin yeni maaşı 11 bin 868 liraya çıkarken, 16 bin 600 lira olan bir emeklinin maaşı ise 22 bin 841 liraya yükseldi. Maaşı 7 bin 500 liranın altında olup da 7500 liraya tamamlananlarda ise 7 bin 358 lira olan bir emeklinin yeni maaşı 10 bin 123 lira oldu.

Öte yandan kök maaşı daha düşük olup da 7500 liraya tamamlanan bir emeklinin yeni maaşı ise e-Devlet’te 8 bin 291 lira olarak görünüyor. Bu durumdaki emeklinin maaşına ise yüzde 10.5 oranında zam yapılmış oldu. Daha önce de ifade edildiği yasal düzenleme yapıldıktan sonra, bu durumdaki emeklilere ek ödeme yapılacak. Maaşı yeni dönemde de 7500 lira olarak görülen emekliler de bulunuyor.

SSK ve Bağkur emekli zamlarında iyileştirme yapılmasına yönelik çalışmanın ise Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Merkez Bankası'ndan dikkat çeken açıklama: Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman kalkıyor? Merkez Bankası'ndan dikkat çeken açıklama: Kirada yüzde 25 zam sınırı ne zaman kalkıyor?

AK PARTİ'DEN EMEKLİYE ZAM SİNYALİ

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye ek zam ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Güler, emekli zammı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Etki analizleri, bütçe imkanları, oransal manada artış değerlendirmesi Kabine'de önümüzdeki hafta değerlendirilir" ifadelerini kullandı.

Güler, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:

"Önemli olan bütçe imkanlarıyla karşılamaktır sadece bir oranın belirlenmesi artışın ortaya çıkması değil. Bütçeyi ortaya koymamız lazım bakanlığımız çalışıyor, bugün ön görüşmeyi yaptık. Önümüzdeki haftaya kadar neticelenirse kabinede değerlendirilir sonra kanun teklifimize koyarız, üçüncü haftamızda netleştirmiş oluruz, çalışıyoruz. Bizim kanun hazırlığımız zaten vardı. Asgari ücret artırıldığı için ilan edilen işveren desteği vardı 700 TL’ye çıkartılması, kısa çalışma ödeneği diğer hususlarla ilgili 7-8 maddelik bir paketimiz var ona çalışıyoruz bunun içinde değerlendirilir."

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN CEM KÜÇÜK RAKAM VERDİ

TGRT Haber'de yayınlanan programında konuşan gazeteci Cem Küçük, en düşük emekli maaşı için 11 bin 500 ila 12 bin TL rakamını telaffuz etti.

Küçük, "Memur emeklilerine yüzde 50'ye yakın zam yapıldı. Memurlar ve asgari ücrete de yüzde 50'ye yakın zam yapıldı ama SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,5'te kaldı. Özellikle kök maaş meselesi çözülmedi. Buradan söyleyelim en düşük maaş alanların durumu o kök maaş halledilerek en az 11 bin 500 ila 12 bin TL seviyesine getirilmesi lazım. Diğer SSK ve Bağ-Kur'luların maaşları da yüzde 50'ye tamamlanması gerekiyor ki adalet olsun. Adalet açısından da bunun olması lazım. 1 yıldan beri özellikle en düşük maaşı alan emekliler bir kez zam aldı. Son 1 yılda enflasyon yüzde 70, gıdaya vurursak 80-90 aralığında... Devleti ve TÜİK'i baz alsak bile yüzde 75 civarlarında." ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ERDURSUN'DAN YASAL DÜZENLEME İÇİN TARİH VURGUSU

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 50'ye yakın zam yapılması gerektiğini söyledi.

Erdursun, "Şu anda 3 Ocak itibarıyla enflasyon açıklandıktan sonra SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 37.57'yi, emekli sandığı emeklileri yüzde 49.25 ve devlet memurlarının yüzde 49.25'lik enflasyon farklarını aldılar. Net olan durum şu anda bu. Bunun dışında ekstra hiçbir şey yok. En düşük emekli aylığı da nisan ayında 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Ben böyle kalacağına ihtimal vermiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı yapıp açıklama yapması bekleniyordu. Bunun da bir an evvel yapılması gerekiyor ki ayın 18'inde emeklilerin hesaplarına yansısın. 16'sına kadar Meclis tatildi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sadece açıklama yapması yeterli değil. Sonrasında da Meclis'te de bir yasal düzenlemenin kabul edilmesi arkasından da Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Ayın 16'sında Meclis açılıp, aynı gün Meclis'ten geçip, Resmi Gazete'de hemen yayınlayıp aradaki farkları da aylıklara yansıtmaları lazım" dedi.