Enerji İşçileri Sendikası'nı kurduğu günden bugüne daima işçilerin alın teri kurumadan emeğinin hakkının verilmesi gerektiğini savunan Genel Başkan Mahmud Altunsoy, yeni asgari ücret ve gelir vergisinde düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kıymetli, değerli dava arkadaşlarım;

Hepinizi saygıyla, sevgiyle, hürmetle ve muhabbetle selamlıyorum. Hepinize azami kazanımları sağlayacağımız hayırlı ve bereketli bir yeni yıl dilerim.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan; bakanlıkta düzenlediği toplantıda, asgari ücretin 2024 yılı için, net 17.002 TL olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlendiğini açıklamıştır. Açıklanmış olan asgâri ücretin, emek dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. Sendikalar, işverenler ile işçiler arasında hassas terazi görevi görmelidir. Şahsım ve sendikamız bu hassasiyetin bilinciyle; aynı yolda yürüdüğümüz ilk günden bugüne kadar, sizlerle sıkı bir diyalog kurduk. İl-ilçe-iş yeri ziyaretlerimiz sırasındaki istişarelerimiz neticesinde, bizlerden istenen talepleri ve bizim gözlemlerimizi işverenlere ileterek, çalışma barışı ortamının sürekliliğini sağlamaya gayret ediyoruz. Ancak 2022 yılından itibaren artan enflasyon ve asgari ücrete yapılan ara zamlar, işçileri ve sendikaları belirsizliğe sürükleyerek çalışmalarımızın seyrini değiştirmektedir.

Şu an enflasyon oranı % 61.98, açlık sınırı 14.600 TL ve yoksulluk sınırı 45.600 olarak açıklanmıştır ancak; asgari ücretin günlük brütü 666,75 TL’ dir. Bizim iş kolumuzda çalışan emekçi kardeşlerim sizler, yüksek gerilim hattında çalışmaktasınız ve hata payınız yok. Aksi durumda hatalarınızın bedelini kiminiz hayatınızla ödüyor kiminiz ise çeşitli meslek hastalıkları yaşayarak. Hal böyleyken 666,75 TL siz kardeşlerimizin hayatlarını idame ettirmeye yetmemekte ve mesai sonrası – öncesi bir ek gelir arayışı içerisine girmektesiniz. Bunları önlemek için de hükümetin, sendikaların ve işverenlerin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Sendikamız kurulduğundan bu yana benimsediğimiz şeffaflık ilkesi gereği toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçi arkadaşlarımıza da yer vermektedir. 2024 Asgâri Ücret Tespit Komisyonunda da 4 işçi kardeşimiz yer aldı. Ücretin muhatabı olan kişilerin, işverene asgâri sınırı anlatması oldukça önemliydi çünkü; benim gözlemlediğim ve inandığım doğrultuda belirlenen ücret, toplantıda işçilerin olmadığı senaryodan daha yüksek oldu.

Settar Aslan kamu işçilerinin kadro, özlük hakkı ve ek zam taleplerinin sesi oldu! Settar Aslan kamu işçilerinin kadro, özlük hakkı ve ek zam taleplerinin sesi oldu!

Başka bir konu ise asgâri ücretin vergi matrahına dahil edilmesidir. Örneğin bir işçi kardeşimiz, fazla mesai yaptığında, ikramiye aldığında ya da bayram yardımları aldığında; işte bu fazla mesaileri ya da diğer kazançları, vergi matrahı bir üst dilimde olduğu için % 15’ten değil % 20 ya da duruma göre % 27’den vergilendiriliyor. Temennim bu kazançların % 15’e sabitlenerek işçiye yansıtılmasıdır.

Belirlenen tutarın yoksulluk sınırına yaklaşabilmesini tüm kalbimle isterdim fakat, ilgili tutar öngörülerimle paralel olarak 17.002 TL olarak halkımıza bildirildi. Enflasyon da orta vadeli plan da yolunda gidiyor, umuyorum ki yükseliş devam etmez ve ara zamma ihtiyaç kalmaz ancak; işçinin enflasyon karşısında ezilmeyeceğine inanıyoruz.

Bastırdığımız, istediğimiz şeylerde şu ana dek hep sonuç aldık. Gerekli mücadeleyi verdiğimize tüm emekçi arkadaşlarım emin olabilir. Biz inanıyoruz ve her şey daima inanmakla başlar. Güzel günlerde hep birlikte buluşup bir araya gelmek ve, tez zamanda görüşmek ümidiyle, sizleri Allah’ a emanet ediyorum.