Gemi sahipleri, Estonya'ya ait bir kargo gemisinin Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Odesa limanı açıklarında meydana gelen patlamanın ardından battığını söyledi.

Helt'in altı mürettebatının tamamı gemiyi terk edebildi ve Ukraynalı yetkililer daha sonra kurtarıldıklarını söyledi. Gemi, birkaç gün önce limandan ayrıldıktan sonra kıyı açıklarında demirlemişti.

Ukrayna medyası, Rus donanmasının, Rus kuvvetleri Odesa'ya doğru ilerlerken, Miğferi Ukrayna silahlarından saklanmak için bir kalkan olarak kullandığını belirtti.

Panama bandıralı gemi, Estonya merkezli Vista Shipping Agency'ye ait. Baltık devleti Estonya, NATO üyesidir ve Rusya ile sınırı vardır.

"özel bir askeri operasyon"

Ukrayna ordusu, Rusya'nın güney Ukrayna'da ilerlemesini sürdürürken, bir milyon nüfuslu bir şehir ve büyük bir liman olan Odesa'yı ele geçirmek için amfibi çıkarma gemileri gönderdiğini ifade etti.

Rusya, işgali ülkeyi askerden arındırmaya yönelik "özel bir askeri operasyon" olarak tanımlıyor.

Ukraynalı bir yetkili, Lloyd's List'e, geminin su seviyesinin altında hasar gördükten ve 70 derece sıralandıktan sonra tahliye edildiğini söyledi.

Vista Shipping Agency'nin genel müdürü Kaptan Igor Ilves, BBC'ye gemide veya yakınında bir patlama olduğunu, ancak bunun bir mayın olduğu düşünülmediğini söyledi.

O sırada gemide olmayan Kaptan Ilves, herhangi bir kargo taşımadığını söyledi. Bazılarının başlangıçta kayıp olduğu bildirilen mürettebatın akıbetiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

Gemidekiler kurtuldu

Kaptan Ilves, bunların bir Rus ve bir Belaruslu olmak üzere dört Ukraynalıdan oluştuğunu da sözlerine ekledi. Ukrayna altyapı bakanlığı daha sonra Telegram kanalında kurtarıldıklarını bildirdi.

Ukrayna Denizcilik İdaresi başkan yardımcısı Viktor Vyshniov, Reuters'e yakındaki Chornomorsk kasabasındaki hastaneye götürüldüklerini söyledi.

Saatler önce, Bangladeş'e ait bir gemi Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Olvia limanında meydana gelen patlamada bir mürettebat üyesini öldürdü.

Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk tartışması! Mesaj mı içeriyor? Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk tartışması! Mesaj mı içeriyor?

Gemi sahibi Reuters'e verdiği demeçte, Banglar Samriddhi'nin kalan 28 mürettebatını kurtarmak için çaba sarf edildiğini ifade etti.

NATO Denizcilik Merkezi, Karadeniz'in kuzeyindeki ticari gemileri "dikkatli olmaları ve askeri operasyonların gerçekleştiği bölgelerden uzak durmaları" konusunda uyardı.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.