EYT'de devre dışı bırakılan astsubaylar haklarını arıyor!

Okul borçlanması yapan astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası EYT kapsamında emekli olurken; 2000, 2001 ve 2002 yılları arasında çalışan astsubaylar EYT'de neden devre dışı kaldı? Borçlanma mağduru astsubaylar bu adaletsizliğin giderilmesini istiyor.

SSK’lı ve Bağkur’lular EYT kapsamında emekli olurken, kendilerine aynı hakkı tanınmayan astsubaylar bu durumu Kamu Denetçileri Kurumu’na taşıdı. Geriye dönük askerlik borçlanması hakkı bulunan memurları haklı bulan kuruma karşı, SGK bu mağduriyetin giderilmesini istemiyor gibi görünüyor.

Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclis'te Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi Meclis'te

Akıllara durgunluk veren ve herkesi şaşkına çeviren EYT haberi, askerî okul öncesine ait fakülte ve meslek yüksekokulu sürelerini borçlanarak EYT kapsamında emekli olmak istemeyen astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası olanlarda borçlanma hizmetten ve üniversite başlangıcı sigorta başlangıcı sayılıyor.

Askerî 2000, 2001 ve 2002 devre astsubaylar da borçlanabilirken, borçlanmaları hizmetten sayılsa da sigorta hizmet başlangıçları değişmiyor. Dolayısıyla bu kapsamdaki astsubaylar EYT'de devre dışı kalarak, emekli olabilmeleri için daha uzun yıllar çalışmaları gerekiyor.

Kamu denetçileri memuru haklı buldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu da, kendilerinden önceki ve sonraki astsubaylar emekli olurken 2000, 2001 ve 2002 devresi astsubayları maruz kaldıkları bu adaletsiz uygulamada haklı buldu. Hakkını aramaya devam eden memurlar ‘’Adalet içinde adaletsizlik yaşıyoruz.’’ siteminde bulundu. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun alınan karar üzerine SGK Başkanlığı'nın yaklaşık 3 bin kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili nasıl bir adım atacağı merak konusu olurken, EYT'de devre dışı bırakılan astsubayların bu mağduriyetleri giderilmediği takdirde hukuk yoluyla haklarını aramaya devam edeceği öğrenildi.