Staj ve çıraklık sigortası başlangıç sayılmayacağı Resmî Gazete'de yayınlanan EYT düzenlemesiyle kesinleşti. Bu durumdan etkilenen binlerce kişi emeklilik hakkını kaybetti. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan ve sigorta primlerini ödeyen bu kişiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikleri halde emekli olamıyorlar. Bu haksızlığa karşı mücadele eden staj ve çıraklık mağdurları, yetkililerden adaletli bir çözüm bekliyor.

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor. 

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi.

Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu, geçtiğimiz pazar günü İstanbul'da miting gerçekleştirdi.

Meslek liseleri stajı ve çıraklık okulunda yaptıkları zorunlu staj sigortaları emekliliğe sayılmayan binlerce çalışan mağdur pes etmiyor. Kendilerine uygulanan adaletsizliğin giderilmesi için her platformu etkili olarak kullanan staj ve çırak mağdurları 81 ilden gelerek Kartal Meydanı'nda tek yürek oldu.

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Kurucu Başkanı Murat Bal, yaptığı paylaşımla Bakan Yusuf Tekin ve Bakan Vedat Işıkhan'a staj ve çıraklık mağduriyetinde çözüm önerisi sundu.

Bal, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Kıymetli Dostlar, Özellikle Sayın Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin'in Mesleki Eğitim Etkinliğinde "primlerin ödenmesinin kim tarafından yapılacağına" ilişkin açıklamalarını gördükten sonra; Bir model önermek istiyorum. Bu model gayet işlevsel ve hem devlete orta vadede yük oluşturmaz hem de Sosyal Güvenlik Şemsiyesini büyütmüş oluruz. 1. Bu okullardaki kardeşlerimizin uzun vade primlerini devlet ve/veya işveren ödeyecek 2. Okul bittikten itibaren 2 yıllık süre verilecek ve primlerin devlete geri ödenmesi halinde, primler kişinin gün hesabına ve girişine sayılacak. 3. İki yıllık süre içerisinde primler ödenmemesi halinde artık Kısa Vadeli Prim Statüsüne dönüşecek ve kişi o tarihi başlangıç kabul ettiremeyecek ve o günleri de saydıramayacak. Aslında burada amaçlanan şey hem Sosyal Güvenlik Şemsiyesini genişletmek ve hem de vatandaşların bu primleri kendisine ödetmek. Bu şekilde de SGK bütçesini yormamak. Elbette öneri geliştirilebilir. Üzerine başka şeyler konulabilir yada çıkarılabilir. Ayrıca bu model Önümüzdeki yıldan itibaren Bireysel Emeklilik Sisteminde Üniversite öğrencileri için de düşünülen model. Buna devlet yabancı değil zaten. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın ve bakanlık bürokratlarımızın engin tecrübeleri ile konu geliştirilebilir. İşte bu sayede de geçmişten gelen Staj ve Çıraklık Sigortası Mağduriyetinin çözümü için de kaynak fazlasıyla oluşturulmuş olur. Her iki konu da devletin bütçesine yük olmadan çözülmüş olur. Saygılarımla.