İslam alemi için büyük önem taşıyan dört haram aydan biri olan Zilhicce ayı, hem Hac ibadetinin hem de Kurban Bayramı’nın içinde yer alması sebebiyle yılın en faziletli zamanlarından biridir. 2025 yılında bu kutlu ay, 28 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. Peki, Zilhicce ayında hangi ibadetler yapılır, bu ayın önemi nedir? İşte detaylı bilgi…
2025 Zilhicce Ayı Ne Zaman Başlayacak?
Hicri takvimin 12. ve son ayı olan Zilhicce, bu yıl 27 Mayıs Salı’yı 28 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gece başlayacak. Ayın son günü ise 25 Haziran 2025 Çarşamba gününe denk geliyor. Ardından Muharrem ayı başlayacak.
Zilhicce kelimesi Arapça’da “Hac sahibi” ya da “Hac ayı” anlamına gelir. Bu ayda dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Kâbe’yi ziyaret ederek hac ibadetini yerine getirir. Ayrıca Kurban Bayramı da bu ayın içinde yer aldığı için Zilhicce, ibadet açısından oldukça zengin bir zaman dilimidir.
Zilhicce’nin İlk 10 Gününün Fazileti nedir?
Kur’an-ı Kerim’in Fecr Suresi’nde geçen “on gece” ifadesinin, İslam alimleri tarafından Zilhicce’nin ilk on günü olarak yorumlandığı rivayet edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Allah katında şu on günde işlenecek sâlih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 61; Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.
Bu on gün, oruç, namaz, zikir, sadaka ve diğer tüm salih amellerle değerlendirilmelidir. Bu günlerde yapılan ibadetlerin sevabı kat kat fazladır.
Zilhicce Ayında Hangi İbadetler Yapılır?
Zilhicce ayı boyunca yapılabilecek başlıca ibadet ve manevi faaliyetler şunlardır:
- Zilhicce’nin ilk 9 gününde oruç tutmak (özellikle 9. gün olan Arefe günü)
- Bol bol zikir ve tesbihte bulunmak
- Kurban kesmek (Bayramın 1., 2. ve 3. günü)
- Sadaka ve yardımlarda bulunmak
- Hac ibadeti (imkanı olanlar için)
Zilhicce’nin 9. günü olan Arefe günü, Kurban Bayramı’ndan bir gün önce gelir. Bu gün oruç tutmak, Peygamber Efendimiz tarafından şöyle müjdelenmiştir: Arefe günü tutulan oruç, önceki ve sonraki birer senenin günahlarına kefaret olur.
(Müslim, Sıyâm, 1162)
Zilhicce Ayında hangi zikirler çekilir?
Bu ayda bolca yapılması tavsiye edilen zikirler şunlardır:
- "Subhanallah" (Allah’ı tesbih etme)
- "Elhamdülillah" (Şükretme)
- "Allahu Ekber" (Allah’ı yüceltme)
- "La ilahe illallah" (Tevhid)
- Teşrik tekbirleri: Bayram günlerinde sabah namazından sonra getirilir.