"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4896 %0
43,8710 %-0.08
4.084,00 % -0,52
3.610.669 %-1.18
İşçi Haber Gündem Antalya Havalimanı tarih yazıyor: Türkiye’nin en büyük ikinci uçuş merkezi oluyor!

Antalya Havalimanı tarih yazıyor: Türkiye’nin en büyük ikinci uçuş merkezi oluyor!

Türkiye’nin ikinci en büyük havalimanı olacak Antalya Havalimanı, yeni terminal binalarıyla yolcu kapasitesini 82 milyona çıkarıyor. Başkan Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılışla, Antalya, İstanbul Havalimanı’ndan sonra yolcu kapasitesindeki ikinci büyük merkez haline gelecek.

Okunma Süresi: 3 dk

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binalarının açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesinin 82 milyona çıkarıldığını, böylece İstanbul Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci en büyük havalimanı olacağını belirtti.

Antalya Havalimanı’na Dev Yatırım: 82 Milyon Yolcu Kapasitesi

Yeni yapılan terminal binalarıyla, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali 224 bin metrekareye, İç Hatlar Terminali ise 75 bin metrekareye genişletildi. Böylece Antalya, 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı’nın ardından, yolcu kapasitesinde ikinci sıraya yerleşti. Bakan Uraloğlu, açılışta yaptığı açıklamada, hava yolu ulaşımının sadece mesafeleri kısaltmakla kalmadığını, aynı zamanda kültürel bağları güçlendiren, toplumlar arasında köprüler kuran ve ekonomik kalkınmayı destekleyen bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında yer aldığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi avantajlarının havacılık sektörü için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. 4 saatlik uçuş mesafesiyle, 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye erişim sağlanabiliyor. Antalya’nın stratejik konumu, bölgedeki turizm ve ticaretin büyümesine önemli katkılar sağlayacak.

Yeni yatırımlarla, Antalya Havalimanı'nın uçak park pozisyonları 108’den 176’ya çıkarıldı. Ayrıca VIP Terminali'nin alanı 690 metrekareden 2 bin metrekareye, Genel Havacılık Terminali'nin alanı ise bin 200 metrekareden 2 bin 800 metrekareye yükseltildi. Bu genişlemelerle birlikte, Antalya Havalimanı’nın hem yerel hem de uluslararası yolcular için daha verimli bir hizmet sunması hedefleniyor.

927 milyon avro tutarındaki yatırım, devletin kasasından tek kuruş çıkmadan tamamlandı. Proje ile 25 yıl süreyle işletme hakkı veren yüklenici firmalardan, KDV dahil 8 milyar 555 milyon avro kira geliri elde edileceği açıklandı. Bunun yüzde 25’lik kısmı, 2 milyar 138 milyon 750 bin avro ise peşin ödenerek, ülke ekonomisine katkı sağlandı.

Antalya Havalimanı: Turizm ve Ticaret İçin Büyük Adım

Bakan Uraloğlu, bu dev yatırımın Antalya ve çevresine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yeni terminal binalarıyla bölgedeki turizm ve ticaret potansiyelinin artırılacağını belirten Uraloğlu, aynı zamanda istihdam yaratılmasının da beklendiğini ifade etti. Antalya, artık sadece turistik bir cazibe merkezi değil, aynı zamanda stratejik bir hava yolu ulaşım merkezi haline gelmiş durumda.

Bakan Uraloğlu, 2023 yılında 214 milyon yolcu taşındığını ve 2024 yılına rekor bir şekilde 230 milyon yolcu ile giriş yapıldığını ifade etti. Antalya Havalimanı, 2029 yılında ise 45 milyon yolcu kapasitesine ulaşarak daha da büyüyecek.

Yeni projeyle, Antalya Havalimanı’na uçak yakıtı taşımak amacıyla 29 kilometrelik boru hattı imalatı gerçekleştirildi. Bu sayede, şehir trafiğine yılda 60 bin tankerin giriş-çıkışı engellenerek çevreye duyarlı bir çözüm sunulmuş oldu. Bu tür altyapı projeleri, havalimanının çevre dostu bir şekilde işlemesine katkı sağlıyor.